Sestavine (za 3 osebe) |
---|
berivka solata kristalka solata ledenka solata 10 dag rukole 10 dag mlade špinače 1 glava okroglega radiča 1 skodelica prosene kaše 3 žlice bučnih semen 1 žlica bučnih proteinov 1 žlica luščenih konopljinih semen 0,5 dcl bučnega olja 0,5 dcl Ume boshi kisa / kisa fermentirane japonske marelice 1 žlička »senfa« ali gorčice s celimi gorčičnimi semeni Morska sol / nerafinirana, nejodirana |
Proso trikrat ali štirikrat operemo pod tekočo vodo. Nato ga damo v posodo in ga zalijemo s tekočo vodo, nato vodo odlijemo.
Kuhati ga bomo dali v razmerju 1:1. To pomeni, da bomo dali 1 skodelico umitega prosoja v kozico in ji dolili enako količino vode. Torej 1 skodelico.
Kozico z eno skodelico vode in eno skodelico prosoja pristavimo na ogenj. Ko nam voda zavre, nastavimo ogenj na najmanjše. Ne pozabimo pokriti kozice z pokrovom.
Tako pustimo, da voda vre 1-2 minuti. Potem ugasnemo ogenj.
Pokrova ne dvigujemo. Proso se bo zdaj skuhalo do konca na sopari. Tako bo prav kuhano in ne razkuhano. Pustimo ga počivat u miru, da se pokuha. To bo trajalo približno 10-15 minut.
Ko je kuhano, ga damo v drugo, večjo posodo, da se nam prej ohladi.
Solato očistimo in jo operemo pod tekočo hladno vodo. Nato jo natrgamo s prsti na poljubne manjše lističe. Oprano solato odcedimo in jo damo v večjo stekleno ali leseno posodo.
Bučna semena na rahlem ognju prepražimo, da nabreknejo, počijo in prijetno zadišijo.
Ko so gotova, jih odstavimo, da se nam ne prismodijo, saj lahko postanejo grenka in žarka.
Če želimo, jih lahko tudi nasekljamo.
Polivko bomo naredili iz bučnega olja, jabolčnega kisa, gorčice in soli.
Vse sestavine premešamo v posodi, da se sestavine prepojijo in razbohotijo.
Solimo po lastnem okusu. Če nam je polivka preslana, premočna po okusu, ji enostavno dodamo par kapljic vode. Voda bo ublažila okus. Seveda ne pretiravati, saj bo vaša solata postala vodena.
Za lepši videz in dekorativni trenutek, bomo solato servirali v celem listu ledenke, kristalke ali radiča.
Večji list oprane ledenke, kristalke ali radiča položimo na krožnik.
Solato, ki smo jo oprano shranili v posodi, zdaj prelijemo s polivko, ji dodamo pražena bučna semena, konopljina semena, bučne proteine ter 1-2 žlici kuhane prosene kaše. Zdaj jo nežno in dobro premešamo.
Gotovo solato nadevamo na izbrani list solate.
Zdaj solato lahko pojemo celo brez pribora, saj je naš solatni list, kot prijemalka za solato.
Enostavno sprimemo dva konca lista solate, in mljask mljask, se mi Smejalka smeji J.
Pa dober tek!