Sestavine (za približno 12 prest) |
---|
Testo 310 g bele riževe moke 150 g rjave riževe moke 50 g škroba 5 g soli (1 žlička) 6 g indijskega trpotca pol žličke vinskega kamna 250 g vode 7 g suhega kvasa (1 paket) 1 veliiiikooo jajce 40 g (3 žlice) medu 15 g (2 žlici) olja kurkuma spirulina pesin sok (okoli 83 g) Za vodno kopel 4 l vode ¼ skodelice sode 2 žlici sladkorja |
V veliki posodi zmešamo moko, škrob, sol, trpotec, vinski kamen in kvas.
Dobro premešamo.
Posebej razžvrkljamo jajce.
Mešanico z moko razdelimo na tri enake dele in jih damo vsakega v svojo posodo.
V dve posodi damo barvila. V eno kurkumo, v drugo spirulino.
Količino vode razdelimo na tri enake dele.
Nato umešamo v vsako posodo posebej po eno žlico medu, 1/3 olja, 1/3 razžvrkljanega jajca ter 1/3 vode. Le-to zlijemo samo v dve posodi, in sicer v tisti, kamor smo dodali kurkumo in spirulino.
V tretji posodi nadomestimo vodo s pesinim sokom. Tako bomo dobili še tretjo barvo.
Zdaj z ročnim mešalnikom umešamo sestavine v vsaki posodi posebej. Mešamo 4 minute. Testo mora biti čvrsto, vendar ne suho. Če na dnu ostane kakšen suh košček moke, mu dodamo še žlico ali dve vode. Testo je pripravljeno, ko je gladko in odstopa od posode.
Testo vzamemo iz posode in ga na rahlo pomokani površini nekoliko zgnetemo, dokler ni gladko.
Nato ga postavimo v rahlo naoljeno posodo in pustimo eno uro in pol, da vzhaja.
Medtem ko testo vzhaja, vključimo pečico na 220°C in zavremo v posodi 4 litre vode.
Vzhajano testo razdelimo na 12 delov in iz vsakega naredimo trakec oz. dolgo kačo, ki je dolga približno med 15 in 20 cm. Nato oblikujemo preste. Pri tem naj bo površina res rahlo ali nič pomokana, da se preste lepo sprimejo skupaj.
Nato bomo pripravili vodno kopel.
V vodo, ki smo jo prej zavreli, dodamo sladkor in sodo bikarbono, nato pa skuhamo vsako presto posebej. Kuhana je, ko splava na površino (oziroma, če plava že od začetka naj bo v kropu 5 sekund). Preste previdno vzamemo s penovko iz vode in jih nežno položimo na peki papir.
Nato jih posujemo z grobo soljo in položimo v ogreto pečico.
Pečemo do zlatorumenega (okoli 25 minut). Pustimo, da se ohladijo in pojemo čim prej.
Pa dober tek!