Sestavine
3 kg domačega paradižnika
Olivno olje
Sladkor
Morska sol
Lončki za vlaganje s pokrovi


Paradižnike operemo pod tekočo vodo. Na ogenj pristavimo srednje veliko kozico, vanjo do polovice nalijemo vodo, ki jo zavremo.
Z nožem na vrhu paradižnika naredimo križec v velikosti največ 1 cm. V vrelo vodo damo paradižnike in jih kuhamo 30 sekund. Temu postopku v kuharskem žargonu pravimo »blaširanje«.

S penovko vzamemo iz vode kuhane paradižnike in jih damo v posodo, v katero smo pred tem nalili hladno vodo.
Tako bomo preprečili, da bi se kuhali še naprej.
Nato jih olupimo, jih prerežemo na pol in jim z žličko odstranimo sredico polno s semeni.
Potem jih še malo kuhamo pokrite na rahlem ognju tako dolgo, da vsa voda izpari.
S paličnim mešalnikom spasiramo kuhan paradižnik.


Sladkamo in solimo po želji.
Kuhamo še 5 minut na rahlem ognju.
Seveda ne pozabimo med kuhanjem večkrat premešati omako, da se nam ne zažge na ponev, kar bi bila res velika škoda in žalost.


Med kuhanjem pripravimo kozarce za vlaganje naše mezge.
Oprane kozarce s pokrovi damo v hladno pečico.
Nato ji nastavimo temperaturo na 100 stopinj celzija.
Ko se temperatura dvigne na 100 stopinj celzija, vzamemo steklene posode iz pečice, jim odvijemo pokrovčke s krpo.
Nato v vsak pokrovček vlijemo par kapljic domačega žganja, ki bo dodadtno razkužilo pokrovčke.


Nato v kozarce vlijemo mezgo do vrha kozarcev in jih zapremo s pokrovi.
Kozarce postavimo skupaj in jih pokrijemo s krpo ali deko.
Ko se ohladijo, so pripravljeni za ozimnico ali odlično omako za testenine.
Pa dober tek!


Omina paradižnikova mezga