Sestavine
Za riž

2 skodelici Basmati riža
2 skodelici vode
Sol

Za korenčkove pohance

3 domači korenčki
3 žlice riževe bele moke / rižev škrob
200 g koruznih kosmičev
1 dcl ghee-ja prečiščenega masla
1 dcl jogurta1 limona
Črni sezam
Voda


Korenček operemo in ga olupimo. Narežemo ga na palčke velikosti približno 5x1cm.
Pristavimo kozico na ogenj, vanjo položimo korenčke in jih zalijemo s hladno vodo.
Pokuhamo jih toliko, da so še na sredini surovi in na grižljaj hrustljavi.
Nato jih s kuhinjsko lopatico ali z lesenimi prijemalkami vzamemo iz vode, jih odcedimo in posušimo.


Koruzne kosmiče v možnarju zdrobimo na drobno. Zdrobljene koruzne kosmiče preložimo v dovolj veliko posodico.


Iz bele riževe moke, ki je v bistvu koruzni škrob, naredimo gosto in gladko maso, ki nam bo služila kot vezivo, da se bodo naše koruzne drobtinice lepo sprijele.


V posodico damo riževo moko in ji počasi prilivamo hladno vodo, da dobimo gosto maso.
Zdaj posušene palčke namočimo v riževo pasto, jih odcedimo in damo v koruzne drobtinice.
Palčke dobro in nežno s prsti premešamo, da se korenček enakomerno obleče v koruzne drobtinice.

Lahko jih damo v hladilnik ali zamrzovalnik za 5 – 10 minut. Tako se bodo še bolj hrustljavo zapekle.


Pristavimo kozico na ogenj, dodamo prečiščeno maslo. Ko se maslo dovolj segreje in stopi, previdno damo vanj korenček. Pri tem pazimo, da se ne poškropimo z vročim oljem.
Prečiščeno maslo ima zelo visoko dimno stopnjo in je med maščobami za cvrtje najbolj primerno.


Ko so palčke zlatorumeno ocvrte, jih z lesenimi prijemalkami ali s kuhinjsko lopatico vzamemo iz kozice. Damo jih na papirnato brisačo, da se odcedijo odvečne maščobe.
Serviramo jih z rižem, pokapljamo jih s tekočim jogurtom in dodamo limonin sok po lastni želji.


Jaz si jih na koncu še okrasim z semeni črnega sezama, ker je lepo za oči in se moj želodček zato še bolj smeji.
Pa dober tek!


Rižek s korenčkovimi pohanci