Na zaključku projekta Varno na kolesu, v katerem vsako leto sodeluje več kot 200 slovenskih osnovnih šol, je svojo izkušnjo o pomenu nošenja čelade razložil Jan Porič. Pri kolesarski prometni nesreči mu je namreč ravno čelada rešila življenje. Poškodbe so ob padcu bile tako hude, da je Jan nekaj časa bil v komi. Brez čelade, pa skoraj zagotovo, padca ne bi preživel.

Je nekdanji tekmovalec v spustu z gorskimi kolesi, sicer pa znan po tem, da se s kolesarstvom tako ali drugače ukvarja že preko 20 let. Je strokovni delavec, trener gorskega kolesarstva in voditelj gorsko kolesarskih izletov in delavnic. V kolesarskem klubu KD Rajd v Ljubjani izvaja tudi dnevne treninge kolesarjev in svetuje staršem ter otrokom in mladim, ki jih zanima kolesarstvo.

Jan Porič med kolesarskim treningom za otroke. Foto: Anže Furlan

Vam je čelada dobesedno rešila življenje. Lahko na kratko razložite svojo zgodbo o hudi kolesarski prometni nesreči?
Lahko bi rekel, da verjamem v to. Če je ne bi imel, se sedaj zagotovo ne bi pogovarjala. Sredi avgusta lanskega leta sem padel s kolesom na pumptrack progi oz. koloparku, kot ga sicer imenujemo. Vsa sila udarca je bila usmerjena v glavo, saj sem utrpel dve notranji krvavitvi in dve počeni kosti na obrazu, zaradi česar sem bil dva dni v komi. Na čeladi je vidna odrgnina in manjša udolbina, a se sploh ne vidi, kako hudo bi lahko bilo. Imel sem res veliko sreče, da je bilo okrevanje uspešno in še vedno traja, ampak sedaj že spet kolesarim.

Jan Porič otrokom in mladim velikokrat nazorno razloži, kako mu je čelada rešila življenje. Foto: Tanja Mojzer

Kaj bi priporočali staršem? Katera čelada je najbolj primerna? Ta osnovna, brez zaščite na sprednjem delu obraza je vam rešila življenje, dejali pa ste, če bi čelada imela še zaščito okrog vratu in na sprednjem delu obraza, da bi jo odnesli pri nesreči nekoliko bolje?
Če bi imel čelado s polno zaščito sprednjega dela obraza, imenovano tudi "Full Face" po angleško, bi bilo veliko bolje, saj takšne čelade zagotavljajo večjo zaščito in so tudi debelejše. Staršem priporočam, da otroka že v zgodnjem otroštvu navadijo na nošenje čelade. Sam imam hčerko, ki je že pri enem letu in pol nosila čelado tudi med vožnjo po hiši. Sama jo je zahtevala. Starši bi morali vedno nositi čelado, ko se odpravijo na kolo, zaradi varnosti in kot vzgled otrokom. Opazil sem, da se pogosto zgodi, da starši nimajo čelade, medtem ko jo imajo njihovi otroci, kar je žalostno.

Kaj opažate kot mentor kolesarske vožnje za mlade, se otroci in mladi branijo čelad? Kdaj potarnajo, da jim je neprijetno, če jo imajo na glavi?
Iz lastnih izkušenj pri treningih v KD Rajdu lahko povem, da večina otrok in mladih z veseljem nosi čelado, zato ni težav glede tega. Ker se bolj osredotočamo na BMX, Enduro in Downhill, večina začetnikov začne z osnovno čelado, saj še ne poznajo drugih vrst čelad. Vendar pa, po nekaj treningih, mnogi izberejo polno čelado oz. "Full Face" čelado, ki zagotavlja večjo varnost.

Kaj kot mentor kolesarjenja glede zaščitne opreme še priporočate? Morda ščitnike za kolena, komolce, oziroma kaj dodatnega?
Vse je odvisno od kraja vožnje. Če se bodo kolesarji vozili po gorskem terenu ali na pumptrackih, priporočam rokavice, ščitnike za kolena in komolce kot osnovno zaščito. Poleg tega pa lahko uporabijo tudi ščitnik za hrbet in opornico za vrat.

Med eno od tekmovalnih tekem na kolesarskem poligonu. Kot vidimo, si mladi te tekme z veseljem ogledajo in navijajo. Foto: Jure Gašparič

Kaj bi še izpostavili kot nasvet za starše pri varni vožnji s kolesom?
Pred samo vožnjo naj si starši pripravijo osnovni načrt, kje se bodo vozili in koliko časa. Naj načrtujejo tudi postanke za počitek in malico ter poskrbijo za ustrezno opremo v nahrbtniku. Pomembno je, da imajo s seboj prvo pomoč, tlačilko, zračnico in nekaj manjšega orodja. Preden se odpravijo na kolesarjenje, naj preverijo svoja kolesa, ali so gume dovolj napihnjene, in ali so vsi vijaki dobro priviti. Ne pozabite, da je uporaba čelade obvezna med vožnjo.

Ko gre celotna družina na kolesarski izlet ... Kaj svetujete, se prvi v vrsti pelje otrok ali starš? Kako naj starši kar najbolje poskrbijo za varnost in zaščito otroka na cesti?
Večinoma se vozimo po kolesarskih poteh in trail centrih, zelo malo pa po samih cestah.
Priporočam, da je otrok postavljen pred starše, tako da so starši za njim. Na ta način avtomobili najprej opazijo starše in nato še otroka med prehitevanjem. Starši naj izbirajo manj prometne ceste ali pa iščejo makadamske poti, kjer je manj prometa. Če je na cesti označen pas za kolesarje, naj ga otrok uporablja, ob tem pa naj ohranja zadostno varnostno razdaljo (vsaj eno kolo) in naj se vedno vozijo eden za drugim, nikoli vzporedno.

Jan in nekaj otrok je obiskalo tudi studio oddaje Dobro jutro