V Kopru menijo, da so potrebe po zobozdravstvenih storitvah že tako velike in bi jih po koncu stavke zaradi prenaročanja čakalo še več dela. Foto: Reuters

V Mestni občini Koper deluje deset zobozdravstvenih ambulant v okviru tamkajšnjega Zdravstvenega doma. Za stavko se niso odločili, je povedala vodja Vasja Degrassi: "V naših ambulantah v Zdravstvenem domu Koper, tudi v Valdoltri, ki sodi k ZD Koper, delo poteka nemoteno, neovirano. Nihče od zaposlenih se ni odločil stavkati, čeprav so člani Fidesa."

Ali se za stavko niso odločili zaradi že tako dolgih čakalnih vrst? "Zagotovo tudi zaradi tega. Razlog pa je tudi v tem, da so potrebe pri naših občanih velike in nočemo prevzeti odgovornosti, da nekomu ne bi omogočili pomoči v času stavke, ki jo potrebuje, ker se lahko to stanje hitro poslabša. In navsezadnje, da nas to delo čaka. Naših pacientov nihče ne bo obravnaval namesto nas! Obremenitev je že tako velika, potem bo še večja," odgovarja Degrassi.

V šestih občinah na ožjem Goriškem zobozdravniki podpirajo stavko, je povedal Goran Štekar, direktor zobozdravstvenega varstva Nova Gorica, v okviru katerega deluje 31 ambulant: "V našem zavodu stavkamo v okviru zakonskih zahtev, pacienti, ki so prenaročeni, so o tem obveščeni telefonsko oziroma po sms-u." Štekar je še povedal, da se zaradi prenaročanja nihče od pacientov po njegovem vedenju ni pritožil oziroma izrazil nezadovoljstva.