Čeprav je razgradnja za zadnjega lastnika brezplačna, je na javnih in zasebnih površinah, parkiriščih, še vedno mogoče videti zapuščene avtomobile. Foto: BoBo

Več kot 40 avtomobilov so lastniki pustili na parkiriščih pred stanovanjskimi bloki ali na drugih javnih površinah v zadnjih treh letih. Medobčinska uprava Istre je naročila odvoz in, kot navaja v razglasu, jih ima v hrambi. Do jutri jih lahko lastniki še prevzamejo, a le, če poravnajo že nastale stroške. Dva sta to že storila, pravi Vesna Pinter Stojnić v imenu medobčinske uprave. Kaj bo sledilo po preteku tega roka? "Nadaljevali bomo s postopki. Kljub poteku roka imajo lastniki še vedno možnost prevzema, če plačajo postopek. Nato pa bosta izvedena prodaja ali uničenje," odgovarja.

Na tokratnem seznamu je več kot 40 vozil, slišati je veliko, a to je izplen nekaj let: "Problematika zapuščenih vozil se v bistvu zmanjšuje. Pred tem smo opažali še več zapuščenih vozil. Lastniki v večini primerov izberejo brezplačno razgradnjo ali prodajo za rezervne dele."

Če je zakon o zapuščenih vozilih jasen, to ne velja za odrabljena kolesa. Zato občine sprejemajo svoja pravila. Nedavno je tudi piranska občina v odlok dodala pravila ravnanja z zapuščenimi kolesi.