V sklopu projekta je bila zasnovana psihološka posvetovalnica, namenjena preprečevanju nasilja med otroki ter zaznavanju in lajšanju različnih težav, povezanih z obdobjem pandemije. Foto: BoBo

Na Osnovni šoli Oskarja Kovačiča na Škofijah so učencem v okviru projekta Reboot now omogočili razbremenilne pogovore in posvetovalnice, ki so jih izvajali ob pomoči zunanjih svetovalnih delavk. Vključeni so bili učenci od četrtega do devetega razreda. V lanskem šolskem letu je posvetovalnice obiskalo 58 otrok, je povedala ravnateljica Eneja Baloh: "To so bili otroci, ki niso bili vključeni v obravnave pri svetovalni službi. Nismo torej zajeli otrok, ki so že obravnavani skozi odločbo za dodatno strokovno pomoč ali pa otrok, ki so bili obravnavani zaradi vedenjske problematike. Pogovor smo omogočili tudi tistim otrokom, ki ostajajo neopazni, v sredini, se prilagajajo, tako da smo lahko skozi te aktivnosti poskrbeli za vse."

Med težavami, ki so jih med pogovori izpostavili šolarji, so bili predvsem medsebojni odnosi, pravi vodja projektne skupine pri Znanstveno-raziskovalnem središču Koper, Blaž Lenarčič: "Bodisi v razredu, med prijatelji ali v družini. Tu so še različne stiske glede nadaljnjega šolanja, to so bili starejši otroci, stari 14 in 15 let. Izpostavljeno je bilo tudi nasilje po spletu, torej razna izločanja, žalitve. V vseh državah, ki sodelujejo v tem projektu, so bili podobni poudarki."

S projektom, del tega so bile tudi delavnice in festival dobrega počutja, so na šoli pridobili veliko izkušenj, dodaja ravnateljica Eneja Baloh: "Ena od prioritetnih nalog, ki smo si jih zadali, ne samo za šolske otroke, tudi za predšolske, je ravno opolnomočenje otrok na področju socialno-emocionalnega učenja. In skozi projektne aktivnosti smo se lahko veliko naučili, pridobili dobre prakse, ki jih bomo implementirali tudi po formalnem zaključku projekta."

Posvetovalnica se tako nadaljuje in tudi širi v sodelovanju s Svetovalnim centrom za otroke in mladostnike Istre ter ob podpori koprske občine.