Do konca meseca bo občina zbirala predloge o vsebinah, ki bi jih izvajali v stavbi. Foto: Radio Koper

Družinski center, prostori za prostočasne in rekreativne dejavnosti, center za krepitev zdravja – to so samo nekateri izmed predlogov, ki so jih v sežanski občini izpostavile delujoče organizacije in društva. Direktorica Centra za socialno delo Južna Primorska Tjaša Rodman je predlagala center za krizne namestitve odraslih: "Krizna namestitev bi bila namenjena premostitvenemu obdobju, dokler se ne najde dolgotrajnejša rešitev. Vemo, da domovi upokojencev teh potreb ne morejo pokrivati. Na Krasu se nam dogaja tudi to, da se nam pridružijo starostniki iz italijanske strani. Pogosto moramo odkriti tudi njihovo identiteto."

Tudi prebivalci v Dutovljah si želijo, da dom ostane v javni rabi, je povedala domačinka Alenka Miklavec: "Prebivalci Dutovelj že desetletja živimo v sožitju s stanovalci Doma na Krasu. Želimo si, da bi objekt ostal v javni lasti in bi še naprej zagotavljal storitve različnim skupinam."

Lokacija doma že sama po sebi omogoča izvajanje javnih socialno-varstvenih in zdravstvenih storitev, je dejal sežanski župan Andrej Sila: "Čez cesto je zdravstveni dom, lekarna, železnica je blizu, avtobus ustavi pred domom. Je zelo dostopna lokacija. Upam, da je bil s strani ministrstva podan iskren interes, da ustanova nadaljuje zgodbo, da vlagamo v vsebine, ki so že zdaj sprejete v tem okolju."

Do konca januarja na sežanski občini pričakujejo konkretne pobude, ki jih bodo nato posredovali ministrstvu za solidarno prihodnost, ki je lastnik stavbe.