Glavni organizator, Primorski tehnološki park, si želi, da bi Startup izziv že prihodnje leto postal vseslovenski in bi se tudi potegoval za Guinessov rekord. Foto: Facebook POPRI

Ideja za polnilno postajo za flomastre se je porodila med poukom, je povedal Tjaš Saksida iz 2. letnika Tehniške gimnazije, in sicer ko je profesorju zmanjkalo črnila: "In enostavno ni znal zamenjati polnila in novega flomastra tudi ni našel. Zato smo prišli do neke ideje, da moramo narediti nek izdelek, ki bo ta flomaster hitro napolnil, tako da bo ekološko prijazno ter hkrati da bo zelo enostavno." V drugi ekipi so razvijali sistem, ki bi kaznoval vse, ki neupravičeno parkirajo na parkiriščih za invalide. Kot je dejal Aleksander Laketa iz 3. letnika Elektrotehniške in računalniške šole, so se pri testiranju ideje obrnili tudi na redarja: "Ker je bil slučajno pred šolo, pa nam je on neke osnovne informacije podal, potem smo šli na splet."

Podjetnik in mentor Matjaž Kljajič je bil nad njihovimi idejami navdušen. Kot je dejal, pa se mladi največkrat zapletejo pri vprašanju, kdo sploh so njihovi ciljni kupci: "Je tukaj včasih ta izziv, kako na prav način poenostavljeno povedati tudi bodočim uporabnikom, kakšno vrednost oni za njih ustvarjajo."

Vlogo mentorice je prevzela tudi Nina Bizjak, ki svoje podjetniško znanje rada deli z mladimi: "So navdušeni, eni tudi ostajajo, potem ko že končamo, in imajo dodatna vprašanja." Delavnic so se udeležili tudi predstavniki nekaterih podjetij. Da vedno podpirajo spodbude v lokalnem okolju, je dejal Uroš Polanc iz Intraligtinga: "In definitivno se iz tega lahko dobi kakšen potencialen nov zaposleni."

Zaenkrat pa se bodo mladi s temi idejami lahko prijavili na nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih – Popri. Čas za to se izteče 14. februarja.