Foto: Facebook e-hisa, hisa poskusov

Festival znanosti Nova Gorica letos praznuje okroglo, deseto obletnico. V novogoriški E-hiši, hiši poskusov, se vsa leta trudijo promovirati znanost, naravoslovje in tehniko, predvsem med osnovnošolci. Primož Brankovič: "Znanost nam bo krojila prihodnost. Tehniški in naravoslovni poklici so zelo pomembni. In mi, kot Mladinski center in E-hiša, se trudimo, da pri otrocih čim prej vzgojimo to zanimanje za znanost. Zato vsako leto pripravljamo festival, da otrokom z zabavnimi vsebinami približamo znanost, tehniko in naravoslovje."

Tako bo tudi letos, ko bodo učenci v dopoldanskem času spoznavali nastanek in razvoj Zemlje ter evolucijo živalskih vrst. Pobliže si bodo lahko ogledali tudi različne živali. Pripravljajo še gledališko predstavo 'Neustrašna raziskovalka Marie Curie in radioaktivnost'. Nekoliko zahtevnejše vedoželjneže čaka nevrolingvistični eksperiment, doda Brankovič: "Kako ljudje zaznavamo besede, kako jih oblikujemo v glavi in bodo tudi z encefalografom merili valove."

Festival znanosti, ki bo vse dni potekal v prostorih Xcentra, bodo zaključili v petek popoldan s palačinkami. Pekel jih bo Palačinkomat.