Uporabniki Xboxa, mlajši od 13 let, so morali za registracijo vnesti več osebnih podatkov, o čemer pa Microsoft ni obvestil njihovih staršev, niti ni zahteval njihovega soglasja. Foto: EPA

Ameriška zvezna komisija za trgovino (FTC) je sporočila, da je podjetje obtoženo kršitve ameriškega zakona o varstvu zasebnosti otrok na spletu (COPPA) zaradi zbiranja in hrambe osebnih podatkov otrok, ne da bi obvestili starše ali pridobili njihovo soglasje.

Zakonodaja namreč zahteva, da morajo spletne storitve in spletna mesta, namenjena otrokom, mlajšim od 13 let, obvestiti starše o zbiranju osebnih podatkov in pridobiti njihovo soglasje.

Uporabniki Xboxa so pri ustvarjanju uporabniškega računa morali vnesti svoje podatke, kot so polno ime, e-pošta in datum rojstva. Šele po pridobitvi podatkov, kot je otrokova telefonska številka, je Microsoft starše zaprosil za dovoljenje, poroča BBC. Poleg tega je zbiral tudi profilne fotografije in staršev ni obvestil, da podatke deli z drugimi podjetji.

Odredba komisije za trgovino, ki jo mora potrditi še zvezni sodnik, od Microsofta zahteva, da sprejme ukrepe za izboljšanje zaščite zasebnosti otrok uporabnikov Xboxa. Odredba velja tudi za založnike drugih videoiger, s katerimi je Microsoft delil osebne podatke otrok.

"Odredba staršem lajša zaščito zasebnosti otrok in omejuje podatke, ki jih Microsoft lahko zbira in hrani. Ukrep popolnoma jasno opredeljuje, da otroški avatarji, biometrični podatki in zdravstvene informacije niso izvzeti iz COPPA," je za Reuters povedal direktor FTC-jevega urada za varstvo potrošnikov Samuel Levine.

Tiskovni predstavnik Microsofta je sporočil, da bo podjetje spoštovalo odredbo, in napovedal posodobitev postopka ustvarjanja uporabniškega računa na Xboxu ter odpravo "napake" pri hrambi podatkov v sistemu.

Tudi Amazon plačal odškodnino

Prejšnji teden je v podobnem primeru Amazon privolil v plačilo 25 milijonov dolarjev odškodnine, potem ko je FTC ugotovil, da so več let hranili občutljive osebne podatke, tudi glasovne posnetke otrok.

Amazonovo podjetje za kamere na vratih Ring se je prav tako strinjalo z izplačilom 5,8 milijona dolarjev, potem ko je zaposlenim omogočilo neomejen dostop do podatkov strank.