Irska komisija za varstvo podatkov (DPC) je kazen izrekla, potem ko je podjetje kljub predhodni sodni odločbi iz leta 2020 o nasprotnem podatke o uporabnikih še naprej prenašalo v ZDA. Meta se bo na odločitev pritožila.

Foto: Reuters

Predtem je bila najvišje izrečena kazen glede kršitev zasebnosti izrečena Amazonu, ki je moral leta 2021 plačati 746 milijonov evrov.

DPC je družbo Meta, ki ima evropski sedež v Dublinu, in njene prenose osebnih podatkov iz EU-ja v ZDA pod drobnogled vzel leta 2020. Dvomi glede zaščite zasebnosti pa so se začeli pred 10 leti, ko je avstrijski aktivist za zasebnost Max Schrems začel pravni boj glede tveganja za ameriško zbiranje informacij, potem ko je izbruhnila afera z Edwardom Snowdnom. V preiskavi je ugotovil, da Meta ni "obravnavala tveganj za temeljne pravice in svoboščine posameznikov, na katere se nanašajo osebni podatki", ki jih je Sodišče EU-ja opredelilo v pretekli sodbi.

Kot tudi piše, je DPC prvotno želel prisiliti Meto, da začasno ustavi prenose podatkov, pri čemer je trdil, da bi globa "presegla obseg pooblastil, ki bi jih lahko označili kot 'primerna, sorazmerna in nujna'". Vendar se zadevni nadzorni organi (CSA) EU-ja s tem niso strinjali. "Vsi štirje CSA so menili, da je treba družbo Meta Ireland kaznovati z upravno globo," so pojasnili na irski komisiji za varstvo podatkov.

DPC se je posledično obrnil na EDPB, ki je odločil, da mora Meta Ireland začasno ustaviti prihodnje posredovanje osebnih podatkov ZDA in plačati globo.

V Meti so v odzivu zapisali, da so razočarani, ker so bili izpostavljeni, odločitev komisije pa so označili za napačno in neutemeljeno. Po njihovem mnenju predstavlja tudi nevaren precedens za nešteto drugih podjetij. "Nameravamo se pritožiti tako na vsebino odločitve kot na njene odredbe, vključno z globo, in si bomo na sodišču prizadevali za prekinitev rokov za izvajanje," sta v odzivu zapisala Metin predsednik za globalne zadeve Nick Clegg in vodja pravne službe Jennifer Newstead. Po njunem mnenju odločitev EDPB-ja, da razveljavi odločitev DPC-ja, "sproža resna vprašanja". "Nobena država ni storila več kot ZDA, da bi se s svojimi zadnjimi reformami prilagodila evropskim pravilom, medtem ko se prenosi v države, kot je Kitajska, večinoma nadaljujejo brez težav," sta poudarila.

To je tretja globa, ki jo je Meta letos prejela v EU-ju, in četrta v zadnjega pol leta, poroča AFP.