Ukrep zadeva 2,5 milijona uslužbencev javne uprave, ki bodo morali v mesecu dni z vseh telefonov, ki jih uporabljajo za delo, izbrisati "rekreacijske aplikacije". Foto: EPA

"Prepoved bo začela veljati takoj," je na Twitterju zapisalo ministrstvo za preoblikovanje javnega sektorja in javno upravo ter dodalo, da prepoved velja tudi za Netflix.

Francoska vlada je s tem prepovedala vse "rekreacijske aplikacije" na službenih telefonih ali zasebnih telefonih, ki jih uporabljajo tudi za delo, poroča Euronews. "Ne ciljamo izrecno na TikTok ali Netflix, ampak na vse rekreacijske aplikacije skupaj," so sporočili z notranjega ministrstva.

Ukrep zadeva približno 2,5 milijona javnih uslužbencev, ki imajo zdaj mesec dni časa, da izbrišejo aplikacije ali pridobijo dovoljenje za uporabo, če delajo, denimo, na oddelkih za komuniciranje.

"Rekreacijske aplikacije ne zagotavljajo zadostne ravni kibernetske varnosti in zaščite podatkov, da bi jih lahko uporabljali na napravah javne uprave. Aplikacije lahko zato predstavljajo tveganje za zaščito podatkov javne uprave in uradnikov," je v izjavi sporočila francoska vlada.

"Brez posebnega varnostnega tveganja"

Urad francoskega ministra za javno upravo Stanislasa Guerinija je medtem za Euronews pojasnil, da v povezavi z omenjenimi aplikacijami niso odkrili "nobenega posebnega varnostnega tveganja", temveč je odločitev sprejeta "na podlagi rekreacijskih aplikacij v širšem smislu".

"Naš namen je standardizirati pravila. Zdaj bo ukrep veljal za vsa ministrstva in vse uprave, zaradi jasnosti ali preprosto zaradi učinkovitosti naših politik kibernetske varnosti," so še zapisali.

Francoske oblasti so na telefonih javnih uslužbencev prepovedale tudi Instagram. Foto: EPA

Številne države prepovedale TikTok

Francija je zadnja v vrsti držav, ki so iz varnostnih razlogov prepovedale uporabo TikToka v lasti kitajskega podjetja ByteDance na službenih telefonih javnih uslužbencev.

Podobne ukrepe so sprejele tudi ZDA, Kanada, Nemčija, Velika Britanija, Nova Zelandija, Nizozemska, Norveška in institucije Evropske unije.

Zaslišanje direktorja TikToka v ameriškem kongresu

Ameriški kongresniki so v četrtek zaslišali direktorja podjetja TikTok Šov Dzi Čeva glede domnevnih povezav popularne aplikacije s Kitajsko in njenega škodljivega vpliva.

Ameriški poslanci se med drugim bojijo, da bi lahko Kitajska aplikacijo izkoristila za vohunjenje in zbiranje podatkov, opozorili pa so tudi na njen domnevno nevaren vpliv na otroke.

Washington je TikToku postavil ultimat, da se mora ločiti od kitajskega lastnika ByteDance, sicer bo aplikacija v ZDA prepovedana. Popolna prepoved TikToka bi sicer pomenila precedenčni ukrep ameriške vlade, saj gre za zlasti med mladimi izjemno popularno aplikacijo, ki ima v ZDA do 150 milijonov uporabnikov, kar je skoraj polovica tamkajšnjega prebivalstva.

Kitajska zavrača obtožbe

Na Kitajskem so medtem zavrnili obtožbe o tem, da bi bila zasebna podjetja prisiljena v posredovanje osebnih podatkov kitajskim državnim organom. Podjetje ByteDance vztraja, da ne hrani podatkov na Kitajskem in da jih ne deli s Pekingom.