Špinača, ki jo vidimo na vrtu, je videti zelo podobno kot glavnata solata. Le njeni listi so nekoliko manjši in debelejši. Foto: Pixabay

Morda niste vedeli, da špinači pravijo kraljica zelenjave? Vsebuje namreč izmed vseh vrst zelenjave največ posebnih hranljivih snovi, ki so zelo zdravi za našo kri. Poleg tega vsebuje tudi vitamine (predvsem A, B, E in K), minerale, mikroelemente, mangan, jod, cink, selen in kalij. Špinačni listi vsebujejo tudi železo, vendar ga naše telo absorbira v zelo majhnih količinah.

Seveda jo lahko dodate tudi na pico, zakaj pa ne? Lahko pa iz nje naredite tudi lazanjo, njoke, špagete, juho, jo jeste surovo kot običajno zeleno solato in še mnogo drugih načinov je. Foto: Pixabay
Smuti ali šejk iz špinače, ki mu dodamo banano ali hruško, je izvrsten. Foto: Pixabay
Pred uživanjem je priporočljivo, da jo blanširate. To pomeni, da jo za zelo kratek čas (minuto ali dve) potopite v vrelo vodo. Ne kuhate je, ampak samo potopite v vodo. Na ta način iz nje izločite kar največ posebne kisline, hkrati pa špinača ne izgubi hranilnih snovi. Foto: Pixabay
Med najpogostejšimi načini, kako jo pripraviti, je omaka kot priloga. Pripravite jo zelo preprosto: česen prepražite na olju, dodate zmiksano špinačo in nato smetano za kuhanje in malce kisle smetane. Nastana zelo okusna omaka. Najpogosteje se servira zraven kuhane govedine in pire krompirja ter kuhanih ali pečenih jajc na oko. Foto: Pixabay
Vitamin C v špinači varuje imunski sistem in obnavlja hormone, vitamina E je dober za vid, delovanje srca in duševno zdravje. Špinača je tudi dober vir kalcija, ki je izjemno pomemben za tvorbo kosti, zob, živčevja (zato zmiksano špinačo kar hitro lahko ponujamo tudi dojenčkom). Vsebuje tudi primerno obliko bakra, ki je izvrsten za nastajanje krvi in celično dihanje. Foto: Pixabay
Zelo pogost način, kako shraniti špinačo za ozimnico, je, da jo zmiksate in zamrznete. Ravno takšna se nato uporablja za špinačno omako. Foto: Pixabay