Koruza je ena izmed izjemno pomembnih poljščin, saj se njen škrob uporablja za zgoščevanje jedi in ga najdemo v mnogih omakah in jedeh. Uživamo jo lahko kot zelenjavo, mleto pa kot moko ali polento. Zelo je cenjena, ker ne vsebuje glutena.
Koruza dozori konec poletja oziroma jeseni in takrat so zelo priljubljeni koruzni pikniki, ko koruzo spečemo na ognju ali žaru. Tukaj lahko vidite cel storž koruze, na katerem v vrstah zrastejo koruzna zrna. Foto: PixabayKoruza raste na poljih od maja do oktobra. V večjih količinah jo pridelujemo predvsem zaradi koruznega škroba, ki je fino mleta koruza. Če ste malce pozorni, lahko opazite, da je koruzni škrob naveden med sestavinami pri skoraj vsaki pripravljeni jedi (na primer v jušnih vrečkah, v kosmičih, čokoladah, sladicah, pudingih, sladoledih, paštetah itd.). Foto: EPAKoruzo uživajo tudi domače živali in živali, ki jih gojimo za meso (govedo, prašiči, kokoši, purani in druge). Koruzni škrob pa se uporablja tudi v kozmetiki, farmaciji (ovoji za tablete), papirni in plastični industriji ter drugod. Foto: EPA