Kaj je torej nalezljiva bolezen?

Nalezljiva bolezen je tiste vrste bolezen, ki se neposredno ali posredno prenaša s klicenosca ali bolne osebe, z okužene ali bolne živali na zdravo osebo.

Nalezljive bolezni so velikokrat tudi kožne, sploh pri otroških boleznih kot so rdečke in vodene koze. Foto: Pixabay

Med nalezljive bolezni spada množica različnih bolezni z zelo različnimi simptomi, velikokrat specifičnimi glede na povzročitelja. Lahko se pojavijo kmalu po okužbi, na primer po nekaj dneh (npr. prehlad), ali pa se razvijajo počasi, lahko tudi več let.

Kdo jih povzroča, kako se sploh okužimo?
Najbolj razširjeni mikroorganizmi kot povzročitelji nalezljivih bolezni so bakterije in virusi. Med bakterijske nalezljive bolezni sodijo na primer pljučnica, kolera, jetika in podobno.

Nalezljive bolezni najpogosteje prenašajo bakterije in virusi. Lahko pa tudi paraziti, črvi, praživali in drugi povzročitelji. Pomembno je, da se ugotovi vzrok nalezljive bolezni, kar lahko ugotovi zdravnik z ustreznimi preiskavami. Foto: Pixabay

Nalezljive bolezni, ki povzročajo bolezni dihal in meningitis, se navadno prenašajo kapljično, s kužnimi delci, ki jih bolnik oziroma klicenosec širi v okolico s kašljanjem, kihanjem in govorjenjem.