Ohrovt, tako kot zelje, brokoli in brstični ohrovt, spada v skupino kapusnic. Pri ohrovtu je glava, v nasprotju z drugimi vrstami zelja, bolj razrahljana, listi pa so bolj ali manj rebrasti in nakodrani ter temnejše barve.

Vonj ej pri ohrovtu je bolj omiljen. Kapusnice, še posebej ohrovt, so odporne na nizke temperature, zato jih lahko dobimo na tržišču skozi celo leto. Sezonsko obdobje rasti pa je od sredine zime do začetka pomladi, kadar ima ohrovt slajši okus.

Ohrovt je na prvi pogled podoben zelju, le da so njegovi listi bolj nagubani. Po okusu pa je seveda drugačen. Foto: Pixabay

Zdravilni učinki ohrovta
Vsebuje minerale, kot so kalij, magnezij, mangan, nekaj manj je železa in kalcija. Od vitaminov vsebuje vitamine K, C in A, folat ter vitamin B6. Vitamin C in A sta močna antioksidanta.

Poleg antioksidativnega učinka ima tudi protivnetno delovanje. K temu precej prispevajo tudi maščobne kisline omega-3.

Ohrovt lahko pojemo tako svežega kot kuhanega ali popečenega.

Poglejte nekaj receptov iz ohrovta iz oddaje Dobro jutro:


V tem videoposnetku boste izvedeli, kako se ohrovt lahko pripravi tudi za vas, dragi otroci in kako pripravimo sladico iz ohrovta.

Poznamo različne vrste ohrovta