Za zdrav imunski sistem mora biti naša prehrana pestra, raznolika in vsebovati mora vsa hranila iz vseh skupin živil. Torej ravno prav beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob, vitaminov in mineralov. Katera hrana pa vsebuje ogljikove hidrate?
Ogljikovi hidrati (OH) so makrohranila, ki jih najdemo v številnih vrstah prehrane. Prisotni so predvsem v rastlinskih živilih, saj so glavni vir energije za telo. Največ jih najdemo v žitih, stročnicah in nekateri zelenjavi kot je krompir in sladki krompir. Foto: PixabayKje še najdemo ogljikove hidrate? V žitih in izdelkih iz žit: kruh, testenine, riž, oves, koruza, pšenica. Tudi v sadju kot so banane, jabolka, grozdje, jagodičevje in drugo sadje. Zelenjava z veliko škroba je krompir, koruza, grah in ostale stročnice (fižol, leča, čičerika). Veliko jih je tudi v sladkarijah. Foto: PixabayNaloga ogljikovih hidratov je, da telesu dajo energijo. Največ jih potrebujejo športniki in ljudje, ki opravljajo fizično delo, saj se ogljikovi hidrati najhitreje pretvorijo v energijo. Foto: BoBo