Pljučnica pomeni, da se vnamejo pljučni mešički, ki kri oskrbujejo s kisikom. Lahko jo povzročijo virusi ali bakterije. Prvi znaki bolezni se po navadi razvijejo že v nekaj urah po okužbi, a se simptomi virusne pljučnice razlikujejo od znakov bakterijske pljučnice. Foto: Pixabay

Na virusno pljučnico tako najpogosteje kažejo: slabo počutje in mišična oslabelost, oteženo dihanje, suh kašelj, rahlo zvišana telesna temperatura.

Bakterijske pljučnice pa imajo precej bolj tipično sliko in očitne simptome: povišana telesna temperatura, mrzlica, kašelj z gnojnim izmečkom ali brez, težko dihanje, bolečine v prsih, ki se običajno stopnjuje ob globokem vdihu, zadihanost brez kakršnih koli telesnih naporov.

V obeh primerih zelo težko dihamo, lovimo sapo, lahko nam tudi piska v prsih.

Zelo pogost simptom pljučnice je povišana telesna temperatura in težko dihanje. Foto: Pixabay

Kako zdravnik ugotovi, da res gre za pljučnico in ne le močnejši prehlad ali gripo?

Pljučnice ni težko odkriti – zdravnik lahko pravilno diagnozo postavi že s preprostim poslušanjem dihanja s stetoskopom. Ker pa je za zdravljenje pomembno, kako je napredovala bolezen, je ena prvih preiskav, za katero se odločajo zdravniki, rentgensko slikanje pljuč, ki pokaže razširjenost okužbe v pljučnem tkivu.

Z dodatnimi preiskavami vzorca izmečka – torej tistega, kar bolnik izkašljuje – pa se ugotavlja, katera bakterija oziroma virus je kriv za bolezen.

S poslušanjem dihanjem spredaj in an hrbtu lahko zdravnik ugotovi morebitno nepravilnost na pljučih. Če so potrebne dodatne preiskave, jih zdravnik prav tako predpiše. Foto: Pixabay