V treh dneh se bo odvilo okrog 130 aktivnosti, med drugim interaktivni eksperimenti in znanstvene dogodivščine ter delavnice. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Namen Znanstivala je v ljudeh vseh starosti sprožati iskre radovednosti, spraševanja, iskanja odgovorov, sodelovanja, komuniciranja in raziskovanja, so sporočili iz Hiše eksperimentov, ki je organizator dogodka.

Na festivalu sodeluje vrsta komunikatorjev znanosti tako iz Slovenije kot tudi iz tujine. Festival je sestavljen iz različnih elementov, ki se medsebojno dopolnjujejo.

Med Znanstivalom bodo v Hiši eksperimentov potekali znanstveni šovi, v večernih urah pa tudi poljudnoznanstvena predavanja o aktualnih znanstvenih temah.

Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Na Prešernovem trgu se bodo obiskovalci lahko udeležili znanstvene delavnice DRZNI eksperimenti, ki jo je Hiša eksperimentov razvila skupaj z Društvom za znanost in izobraževanje DRZNI. Na njej bodo lahko iz osnovnih materialov, ki jih lahko najdemo doma, izdelali znanstvene umetnine, kot na primer letalo ali vozilo na zračni blazini, piše na spletni strani festivala.

Na Stritarjevi ulici bo v soboto in nedeljo med 10. in 18. uro potekal tudi Vrt eksperimentov. Na stojnicah se bodo tako predstavljale institucije, ki jim je skupna promocija izobraževanja. Iz Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani bodo na primer obiskovalcem predstavili različne vrste mesojedih rastlin.

Predstavile se bodo tudi različne fakultete Univerze v Ljubljani. Med drugim bo ljubljanska fakulteta za računalništvo in informatiko predstavila primere uporabe umetne inteligence v praksi, na stojnici fakultete za matematiko in fiziko bodo obiskovalci lahko preizkusili svojo matematično in fizikalno intuicijo, na stojnici fakultete za farmacijo pa se bodo preizkusili v izdelavi zdravila.

V Ljubljani festival promocije znanosti

Med sicer mnogimi institucijami bo svojo stojnico imel tudi Geološki zavod Slovenije, ki bo obiskovalcem s pomočjo interaktivnih pripomočkov omogočil spoznavanje zgodovine Zemlje. Z interaktivnimi delavnicami fizikalno-kemijskih poskusov bo vse radovedneže v svet raziskovanja popeljal Institut Jožef Stefan.

V soboto se bo med 11. in 17. uro na Prešernovem trgu odvijal tudi spektakel, v okviru katerega organizatorji pripravljajo, kot navajajo, "slastno presenečenje". Dogodek Znanstivala spremlja in dopolnjuje inštalacija sonetov znanosti, ki je na ogled v desnem atriju Mestne hiše.

Festival je za vse obiskovalce brezplačen, edini pogoj za udeležbo pa je radovednost, navajajo v Hiši eksperimentov.