
Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo kruh, mleko, maslo, med in jabolko ali drugo slovensko sadje, na pobudo čebelarske zveze poteka vsak tretji petek v novembru od leta 2011. Letos poteka pod geslom Moja izbira je slovenska hrana. Cilj je podpreti slovenske pridelovalce hrane in spodbuditi samooskrbo s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.
Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Marinko je pred začetkom tedna slovenske hrane opozorila, da kljub akciji mnogi zajtrk še vedno izpuščajo. "15-letniki zajtrkujejo bistveno manj pogosteje kot 11-letniki, dekleta bolj pogosto izpuščajo zajtrke kot fantje," je povzela.
Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati mladino in širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil, kmetijske dejavnosti in čebelarstva, o pravilnem ravnanju z odpadki in o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih dejavnosti.
Danes bodo v vrtcih in šolah postregli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Lani je bilo vanj vključenih 82.412 predšolskih otrok in 195.704 učencev. Skupaj je lani po navedbah statistikov tradicionalni slovenski zajtrk jedlo nekaj več kot 278.000 otrok.