Foto: BoBo

Poleg brezplačnih kosil za osnovnošolce predlagajo tudi, da bi zagotavljanje kosil postalo javna služba, enotno ceno za vse šole bi določil minister.

Predlog so v Inštitutu 8. marec podali zaradi pričevanj staršev, ki opozarjajo, da si vse težje privoščijo načeloma brezplačno osnovno šolo. V šolah so številni otroci, ki zaradi socialnega položaja družine niso naročeni na kosilo.

"Samo en cent razlike v dohodku staršev pomeni razliko med stoodstotno subvencijo in polnim plačilom, čeprav vsi vemo, da je materialni položaj družine tik pod in tik nad pragom tveganja revščine praktično identičen," poudarja Mojca Lukan z Inštituta 8. marec.

Predlog, ki predvideva tudi, da zagotavljanje kosil ne bi bilo več tržna dejavnost in da bi zanje povsod poskrbele šole same, podpirajo tudi v Zvezi prijateljev mladine Moste Polje, kot pravi Nina Zidar Klemenčič, pa bi morali še prej "dvigniti vsaj cenzus upravičenosti do subvencije do brezplačnega kosila, in sicer, da bi bili do subvencije upravičeni tudi otroci, katerih družine so uvrščene v peti in šesti dohodkovni razred."

Nataša Fidler Mis iz strateškega sveta za prehrano dodaja, da ni vseeno, kakšni bodo brezplačni obroki oziroma "če bodo obroki brezplačni, je nujno potrebno, da se zagotovi, da bodo ti obroki kakovostni in zdravi".

In kaj o tem pravi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda? Predlogu so naklonjeni, edini zadržek je ta, da bi imele šole morda težave pri prehitrih zahtevah po izvedbi.

"Tudi če bi bil denar ta hip na voljo, vemo, da je vseeno tu čas. Imamo določene zidarje, potem tiste, ki opremljajo kuhinje in tako naprej. To se ne da naenkrat narediti," je dejal in priznal, da je brezplačna prehrana v osnovnih šolah sicer ena izmed koalicijskih zavez.