Foto: Inštitut 8. marec/Črt Piksi

Po besedah Mojce Lukan bi s spremembo zakona o osnovni šoli kot pravico za vse šoloobvezne otroke uvedli šolsko kosilo, z novelo zakona o šolski prehrani pa bi to pravico tehnično uredili, da bodo šolska kosila postala neprofitna dejavnost vseh osnovnih šol, ter med drugim prepovedali "outsourcing".

Številni starši so namreč v njihovi raziskavi o draginji izpostavili prikrite stroške šolanja v osnovni šoli, zato so naredili izračun in ugotovili, da je največji strošek kosilo. "Ko smo začeli preučevati sistem zagotavljanja šolske prehrane, smo ugotovili, da je zagotavljanje šolskega kosila urejeno zelo slabo – cene so različne, število otrok, ki potrebujejo šolska kosila, vedno večje, cenzus za subvencioniranje pa jih dosega vsako leto manj, niti tiste družine, ki živijo pod pragom tveganja revščine, ne," je izpostavila Maja Koražija.

Zato so se odločili, da pripravijo celovite spremembe zakonov. Podporo zanje so iskali med ljudmi v okviru kampanje Za otroke gre in zbrali 6.000 overjenih podpisov. Zakonska predloga bosta obravnavana po rednem postopku. V Inštitutu 8. marec pa si želijo, da bi bila, kolikor se da, vključena tudi pristojna ministrstva, zlasti ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Direktorica inštituta Nika Kovač je zatrdila, da je bil namen njihove akcije jasen: "Krepiti javno šolstvo, zagotavljati vsem otrokom enake možnosti, enake možnosti razvoja in fajtat za pravičnejšo in enakopravnejšo družbo."

Foto: BoBo

"Obstoječa ureditev ni pravična"

Pri teh predlogih so jih podprli tudi sindikati in več nevladnih organizacij, med njimi Slovenska filantropija, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacija sindikatov javnega sektorja, CNVOS, Zveza prijateljev mladine Slovenije. "Vsem je skupno zavedanje, da obstoječa ureditev ni pravična, da diskriminira najranljivejše skupine in da je se meja tistih, ki si šolska kosila v draginji lahko privoščijo, zvišuje," je pojasnila Tanja Matijašević.

Po drugi strani pa jih je po besedah Alenke Kreč Bricelj presenetilo, da "je bila kampanja tako težka in je bilo toliko nasprotovanja temu, da se za vse otroke preskrbijo brezplačna šolska kosila". Izpostavila je namreč, da so bili deležni verbalnih napadov, žaljivk, veliko zmerjanja prek družbenih omrežij. Predvsem jih je presenetilo, da je "toliko nasprotovanja prišlo s strani stranke SDS", je dejala.

Inštitut 8. marec za brezplačna kosila