OŠ Martina Konšaka. Foto: Google Maps

Mineva več kot 500 dni od velikega napada Rusije na Ukrajino. Mnogi so ostali brez domov, zapustili domovino in zatočišče poiskali drugje. Tudi v Maribor so prišle družine s šoloobveznimi otroki, ki bodo v petek nadaljevali šolanje v slovenskih osnovnih in srednjih šolah. Končno število vpisanih bo znano v začetku meseca, glede na izkušnje vodstev šol pa so bili pri vključevanju v pedagoški proces uspešni.

Na mariborski OŠ Martina Konšaka so marca lani sprejeli šest ukrajinskih otrok. Število vpisanih se je spremenilo, posamezni so se vrnili v Ukrajino, drugi so se zaradi selitev prepisali na druge tukajšnje šole. "Tem učencem razen rednega pouka omogočamo še dodatne ure slovenščine, da krepimo poznavanje jezika, čeprav so osnove slovenščine že kar dobro osvojili," je povedala ravnateljica Jasmina Voršič.

Razmere v Ukrajini spremljava s težkim srcem, sta dejali Iryna in Alisa Delina, ki se dobro počutita v Mariboru in slovenskem šolskem sistemu. "Osem sem stara in grem v tretji razred. V slovenski šoli mi je najbolj všeč matematika, šport pa spoznavanje okolja," je povedala Iryna. "V Sloveniji samo šolanje poteka drugače, učijo se preko izkušenj. Zame je to najboljše, ker uživa v šolanju," pa je dejala Alisa.

Šolajoči s statusom začasne zaščite so lahko bili prvo leto neocenjeni in so napredovali v naslednji razred. "So pa nekateri pri tujih jezikih pridobili določene ocene. En dijak, ki je zdaj uspešno zaključil 1. letnik, je normalno pridobival vse ocene in ni bilo posebnih težav," je povedal ravnatelj Druge gimnazije Marko Jakodič.

Pri vključevanju v družbo jim pomagajo Rdeči križ, Karitas in Slovenska filantropija. Mnogi so poletne počitnice preživeli v Domu ustvarjalnosti tukajšnje Zveze prijateljev mladine.