V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma bo med 12.30 in 13.30 predavanje s poudarkom na zanimivih, uporabnih in kakovostnih digitalnih vsebinah za vrtce in osnovne šole. Predavali bodo sodelavci RTV Slovenija in Ministrstva za vzgojo in izobraževanje.

Program Kulturnega bazarja, ki bo 20. 3. 2024
Celoten program Kulturnega bazarja 2024, ki bo potekal v različnih dvoranah Cankarjevega doma, je na voljo na tej povezavi.

V preddverjih Cankarjevega doma pa se bodo na stojnicah predstavljale različne organizacije, društva, inštituti, šole in mnoge druge organizacije, ki so kakor koli povezane s šolo in izobraževanjem ter pegaoškimi vsebinami.

Kakovostne digitalne vsebine za otroke in mlade si lahko gledate na Televiziji Slovenija ali poslušate na Radiu Slovenija. Na spletnih portalih, prilagojenih starosti otrok, pa najdete
še veliko več: dele oddaj, prispevke, kratke portrete, novice – vse, kar lahko vi in otroci ali učenci uporabite pri učenju ali pouku ter si tako olajšate in popestrite delo. Vsebine RTV Slovenija so redno objavljene tudi na spletišču Slovensko izobraževalno omrežje, SIO.si Novembra pa je zaživela tudi eTorba, slovenski nacionalni portal, ki učencem omogoča dostop in učenje z zanje bistvenimi, kakovostnimi elektronskimi učnimi vsebinami.


Kulturni bazar je prireditev, na katerem ne manjka vzgojno-izobraževalnih vsebin, namenjenih vsem, ki se ukvarjajo z mentorstvom in pripravami vsebin za oroke in mladostnike. Foto: Tanja Mojzer

Medresorski dogodek Kako zdravo zazibamo otroka v spanec bo med 14.00 in 15.30 v Klubu Cankarjevega doma. O tem, kako otroka zdravo zazibati v spanec, bodo svetovali na primeru dveh projektov. Lahko noč, otroci! je ena najstarejših oddaj otroškega in mladinskega programa Radia Slovenija. Na videz obrobna oddaja opravlja veliko kulturno poslanstvo. Prinaša pravljice iz domače in svetovne literature za vsako noč ter najmlajše poslušalce vodi v svet domišljije v izbrani govorici gledaliških igralcev in igralk. Drug primer pa so kratke zvočne pravljice Lahkonočnice, ki jih pišejo domači avtorji, prebirajo pa priznani dramski igralci in stanovalci domov starejših občanov, mladi ilustratorji pa jim priskrbijo pravljično podobo.

Razvojna psihologinja dr. Ljubica Marjanovič Umek bo na Kulturnem bazarju govorila o pomenu kakovostnega spanja za otroke. Foto: Osebni arhiv

Na dogodku bodo sodelovali dr. Ljubica Marjanovič Umek, psihologinja; Brigita Zupančič Tisovec, Nacionalni inštitut za javno zdravje; Špela Šebenik, uredništvo programa Lahko noč otroci!, Radio Prvi, Radio Slovenija; Tatjana Kos, vodja projekta Lahkonočnice, A1. Pogovor bo povezoval Tadej Pišek.