V okviru letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, ki je potekal od 16. do 22. septembra, je bil tudi v Divači organiziran "pešbus". Gre za organizirano hojo otrok v šolo, ki je v spremstvu odraslih. S tem se želi zmanjšati motoriziran promet v okolici šol in spodbuditi otroke k gibanju.

Novinarka Irena Cunja iz Prvega programa Radia Slovenija se je v petek, 20. septembra, pridružila otrokom v Vremski dolini.

Kot je povedala v prispevku Jutranje kronike, je bil zbor zjutraj ob sedmi uri v središču vasi Gornje Vreme.

Tudi v Divači si želijo manj gostega prometa

Delež motoriziranega prometa okoli osnovnih šol se iz leta v leto povečuje. Starši ali stari starši ne spremljajo otrok v šolo več peš, ampak jih peljejo z osebnim vozilom. Z enako težavo se soočajo tudi v Divači. Zato sta občina in osnovna šola v tednu, ko obeležujemo evropski teden mobilnosti, prvič izvedli Pešbus. Gre za organizirano in spremljano hojo v šolo.

Pešbus je organiziran sprehod od dogovorjenega mesta do šole. Foto: TV Slovenija

Zbor je bil zjutraj ob 7. uri v središču vasi Gornje Vreme. Zbrala se je skupina šestih šolarjev in tri spremljevalke. Pot je vodila iz vasi na glavno cesto in potem čez polja do podružnice v Vremskem Britofu.
Gal, ki obiskuje tretji razred: "Še nikoli nisem hodil peš v šolo. Ko sem šel prvi dan, sem se odločil, da bom hodil ves teden."

Tretješolka Iza: "En čas je bilo zelo mrzlo, a je bilo vseeno lepo." Na vprašanje, zakaj je bilo lepo, je odgovorila: "Ker smo šli peš in lahko zamudimo pouk, učiteljice pa zato niso jezne, ker imamo razlog."

Hoje z otroki se je zelo razveselila tudi spremljevalka Majda Skalec. Otroke je pohvalila, da so zelo poslušni. Tudi sama je ob tem doživljala nostalgijo: "Obnovili smo malce zgodovino svoje poti v šolo, ker smo hodili peš od prvega do četrtega razreda v to podružnico."

Na divaški šoli so z udeležbo tako otrok na pešbusu kot spremljevalcev zadovoljni, pove pomočnica ravnateljice Barbara Skalec Volk: "Glede na zastopanost otrok po vaseh je bil večji interes na podružnični šoli; si pa želimo, da bi to še bolj zaživelo in da bi se več otrok priključilo tudi v Divači."

Kot rečeno so v Divači Pešbus letos organizirali prvič.

Vabljeni tudi k ogledu televizijskega prispevka v Poročilih, ki je prav tako nastal v Divači

Kako so teden mobilnosti preživeli v Divači?


Spoznajmo malce podrobneje projekt Pešbus

Otroci se na hojo v šolo s Pešbusom predhodno prijavijo in skupaj s starši izberejo postajo Pešbusa, na kateri se bodo pridružili skupini. Zjutraj se potem otroci ob točno določeni uri zberejo na izbrani postaji in nato skupaj s spremljevalci hodijo po premišljeno začrtani in označeni poti do šole. Vsak Pešbus spremljajo odrasli. Otroci ob začetku izvajanja dejavnosti prejmejo vozovnice za Pešbus, v katere zbirajo štampiljke za vsak dan hoje in nalepke za vsak teden hoje.

Otroci na tak način skupaj z drugimi otroki in v spremstvu odrasle osebe uživajo v jutranjem sprehodu do šole, starši pa so razbremenjeni jutranje vožnje in spremstva otrok v šolo.
Pešbus se lahko izvaja v obliki krajših, občasnih in poskusnih obdobjih ali pa tudi stalno, vsak dan, enkrat tedensko ali drugače po dogovoru med spremljevalci, šolo in starši. Lahko se izvaja v prvih tednih na začetku šolskega leta, da se otroci navadijo na vsakodnevno hojo v šolo in pot bolje spoznajo, lahko pa šola aktivno pot v šolo spodbuja in organizacijsko podpira kar skozi vse šolsko leto.

V Sloveniji je od leta 2016 Pešbus izvajalo že več kot 150 različnih šol.

Zraven Pešbusa obstaja tudi projekt Bicivlak

Bicivlak je prav tako projekt organizirane poti v šolo za mlajše učence s spremljevalci, le da, kot že samo ime pove, poteka s kolesi.