Ne 30, ampak kar 90 dni, in to v kosu od prvega do zadnjega dela

Priljubljene risanke in mladinske ter dokumentarne serije, ki so že bile predvajane na rednem programu TV Slovenja in na platformi RTV Živ žav in RTV Čist hudo, bodo od 10. 7. na voljo od prve do zadnje epizode. Avtorske pravice za ogled na zahtevo je TV Slovenija pridobila za kar 90 dni, kar je pri animiranih ter igranih in dokumentarnih videovsebinah velika pridobitev. Ogledali si jih boste lahko vse do 7. oktobra 2024.

Tri različne risanke z več deli in mladinsko serijo Nori zabaviščni park ter dokumentarno serijo Ustvarjeni za preživetje si lahko ogledate na spletnih platformah RTV Živ žav in RTV Čist hudo. Skupno vseh 118 delov bo na voljo od 10. 7. do 7. 10. 2024. Foto: TV Slovenija
Ogled na mah na RTV Čist hudo od 10. 7. do 7. 10. 2024
118 epizod petih risank in mladinskih serij na ogled "na mah":
Na platformi RTV Živ žav:
- Mali Timotej (26 delov)
- Zmedi gre v Zakajzato (52 delov)
- Vegezavri (20 delov)
- Ustvarjeni za preživetje (10 delov)

Na platformi RTV Čist hudo:
- Ustvarjeni za preživetje (10 delov)
- Nori zabaviščni park (10 delov)

"RTV Slovenija je prepoznavna po tem, da najmlajšim v svojih programih ponuja najkakovostnejše vsebine. Ker skušamo slediti navadam uporabnikov, ki vedno pogosteje spremljajo svoje najljubše vsebine na različnih digitalnih platformah, ponujamo nekatere vsebine samo na naših digitalnih platformah. Tokrat bodo na voljo za ogled na mah vsebine za najmlajše, na voljo bodo kar tri mesece, več kot so sicer na voljo vsebine tuje produkcije, ki jih ponujamo na digitalu," je povedala direktorica digitalnih vsebin na RTV Slovenija, Kaja Jakopič.


Izbor mladinskih serij in risank, ki so pridobile dodatno časovno okno za avtorske pravice je bil v rokah urednice Uredništva otroških in mladinskih oddaj na TV Slovenija, Martine Peštaj, ki je mnenja, da mladi potrebujejo izčrpne in osupljive podatke, ki so sicer zanimive tudi za starejše, zaradi res izjemnih posnetkov, zaradi katerih pritegnejo seveda tudi mlajše. "V bistvu je lahko takšna serija kot je Ustvarjeni za preživetje za vso družino, saj spodbuja skupno gledanje, kar strokovnjaki zelo pozdravljamo in priporočamo," je še dodala.

Urednica Uredništva otroškega in mladinskega programa na TV Slovenija, Martina Peštaj, si prizadeva za kakovosten in raznolik ter seveda izobraževalen program za naše najmlajše na TV Slovenija, ki ga vse bolj spremjamo tudi "na zahtevo", torej s pomočjo mobilnih naprav. Foto: MMC RTV SLO

Dokumentarna serija je sinhronizirana v slovenščino in ni podnaslovljena, kot je to velikokrat praksa pri kakšnih drugih dokumentarnih serijah in filmih za osnovnošolce. Zanimalo nas je, ali za tem stoji kakšna posebna razlaga za takšno odločitev. Martina Peštaj odgovarja: "Prav zato, ker verjamemo, da je privlačna tudi za najmlajše gledalce, smo se odločili, da jo sinhroniziramo, saj jo lahko pozorno spremljajo tudi otroci, ki še ne znajo brati in ne rabijo vedno ob sebi odraslega, ki jim torej bere podnapise. Starši nam sporočajo, da so jo prvič gledali skupaj, nato pa so jo otroci sami gledali še večkrat. Je bila pa sinhronizacija zaradi gostobesednosti in strokovnih izrazov kar velik zalogaj. Ekipa je opravila vrhunsko delo!"

Mladi v seriji spoznavajo različne ekosisteme, kot so morja, reke, savane, stepe, puščave in podobno. Izobraževalna nota torej nikakor ni izključena. "Mislim, da je serija v prvi vrsti zelo navdihujoča. Voditelj je izjemen, pritegne pozornost in jo zadrži, prilagodi se mladim gledalcem. Mimogrede jih zapelje v naravo, da se čudijo živalskemu in rastlinskemu svetu, morda jih premami, da raziskujejo tudi sami," pravi Martina.

Martini smo zastavili tudi vprašanje, če bi na TV Slovenija izpostavila še kakšno drugo serijo, dokumentarni film ali risanko, ki bo v poletnih dneh vabila otroke in mlade pred zaslone in jim nudila kakovostno širjenje obzorja. "Za mlade bi zagotovo izpostavila igrano serijo Nori zabaviščni park. Je ena najboljših, kar jih je v tem trenutku na svetovnem tržišču, predvaja jo večina javnih televizij in zmaguje na festivalih. Dobila je nagrado mladinske žirije na najpomembnejšem televizijskem festivalu na svetu, žirije prav vseh kontinentov so jo dale na prvo mesto. Torej to ni mnenje strokovnjakov, pač pa ciljne publike. Želim si, da ji tudi naši mladi dajo priložnost. In pa, seveda, naše risanke, naš zaščitni znak! Vse premišljeno izbrane, z raznolikimi vsebinami, tehnikami animacije, estetikami, da spodbujajo otrokov razvoj na vseh nivojih. In z vrhunsko sinhronizacijo, ta je pika na i," pravi.

V poplavi vseh mogočih risank in ostalih vsebin za otroke in mlade, ki jih starši najdejo na različnih platformah, televizijskih programih in na internetu, kako izbrati tiste res preverjeno kakovostne? Kaj je res kakovostna, izobraževalna in še vedno zabavna vsebina, ki bi jo naj otroci in mladi spremljali? Martina Peštaj odgovarja, da verjame, da je staršem v poplavi vsega res težko izbrati tisto, kar je za otroke najboljše: "Vedno priporočam, da so starši tisti, ki izbirajo, sploh predšolskim otrokom, da si z njimi pogledajo različne vsebine, se o njih pogovarjajo. Če to delamo tudi kasneje, je lahko skupen ogled tudi prijeten način druženja. In ker vem, da so digitalne vsebine staršem pogosto v pomoč, da imajo trenutek zase, smo jim mi lahko v pomoč pri izbiri: naša portala RTV Živ žav in RTV Čist hudo sta varna, živahna, poučna, zabavna portala z množico zares dobrih tujih vsebin in vrhunskih lastnih, avtorskih oddaj. In oba sta na dosegu prsta."

Tudi Lov na medveda in Zverjasec bosta na voljo 90 dni
Želeli bi opozoriti, da bosta do 7.10. 2024 na voljo za ogled tudi zelo priljubljena animirana filma Lov na medveda in Zverjasec.

Prilagamo še poimenski izbor vseh delov izbranih risank, animirane serije Nori zabaviščni park in dokumentarne serije Ustvarjeni za preživetje, ki si jih je mogoče ogledati "na mah" do 7. 10. 2024.

Mali Timotej v 26 delih:

Velika rdeča pega, Zabava na soncu, Drobec Zemlje, Dirka na kometu, Svetlobni dež, Orjaška krogla v oblakih, Ledena luna, Rdeča gora, Ledeno kraljestvo, Planet brez primere, Sijoči planet, Planet tisočerih skrivališč, Velikanski mehurčki, Lačno sonce, Veliko zvezdno gnezdo, Še enkrat, Saturnovi prstani, Velika modra krogla, Delci svetlobe, Morje, ki je prišlo iz vesolja, Ristanc z asteroidi, Ognjeniki pod morjem, Požrešne alge, Ognjemeti iz vesolja, Majhni, a močni in Vse se vrti.

Mali Timotej je risanka o radovednem dečku, ki včasih odpotuje v vesolje. S svojimi živalskimi prijatelji nas vodi po morju, gorah, Luni, planetih in zvezdah. Spoznava jih, nabira izkušnje in doživlja neverjetne dogodivščine. Serija risank je namenjena otrokom od 3. do 7. leta starosti. Posneta je po knjigah "Petit Malabar", katerih avtor je Jean Duprat. Slikanico je ilustrirala Nelly Blumenthal. Foto: TV Slovenija

Zmedi gre v Zakajzato (52 delov):

Pristanek na Luni, Feliks najde glas, Praznik cvetja, Brbončice, Zmedijev izgubljeni balon, Plava ali potone, Netopirski valovi, Gorjanov zobobol, Deževen sončni dan, Preobrazba, Žejni robot, Gospod Zmaj poleti, Solzenje, Škrge, Lov za papirjem, Lizijini ključi, Na ledu, Božična zmešnjava, Noč v vezju, Poredna energija, Majavi planet, Vesoljska televizija, Komet, Čebelice, Sendvički, Srčni Zmedi, Mostovi, Sirasta stopala, Barve, Življenjsko okolje, Županovo letalo, Olga izbruhne, Kaj je ta okamnina, Kosti, Marljive mravljice, Na pajkovi mreži, Vrti se mi, Midva s senco, Strele, V oazi, Hrupna glasba, Preveč nogavic, Kruljenje, Zabavna kopel, Umivanje, Vidim te, Snežinke, Koristni deževniki, Novo življenje, Dirka, Velikan, Ura dela tika taka.

Zmedi je majhna pošast iz otroške sobe, ki si zastavlja vedno nova vprašanja. Zanima ga, zakaj moramo spati, Kaj pijejo roboti, Ali lahko izgubimo glas in še mnogo drugih pojavov. Na srečo pozna deželico, kjer lahko s prijateljema Zojo in Feliksom razišče prav vsako vprašanje. Izvemo torej vse, in to v Zakajzato. Foto: TV Slovenija

Vegezavri (20 epizod):

Rdečka, Zob, Večerja, Leti leti, Brokolizaver, Skrivalnice, Čas za spanje, Gnezdo, Mama, Želodček, Mraz, Fliper, Krompirodon, Izgubljeni, Rjutje, Pihalnik, Okamnina, Kresnojabka, Pečenka, Pokovka.

S pomočjo Vegezavrov se vrnemo v čas, ko na planetu vladajo najbolj sočna in hrustljava bitja. Vsaka epizoda je samostojna pustolovščina rdečke Trikorentopse in njenih treh prijateljev: Grahozavra, Stroka in Graška. Zgodbe se navezujejo na teme, ki so zanimive za starejše predšolske otroke (hrana, skupno sodelovanje, prijateljstvo in igra). Foto: TV Slovenija

Ustvarjeni za preživetje (10 epizod):

Vlažne in divje džungle, Prebivalci puščave, Divja mokrišča, Živali z obale, Blato in mangrove, Veliko modro morje, Brodolomci, Preživelci savane, Reke življenja, Gozdni potepuhi.

Ta dokumentarna avstralska serija za mlade in tudi otroke se posveča avstralskim živalim, ki živijo v puščavah, na mokriščih, obali, v morju, na otokih, v rekah in gozdovih. Čudoviti bližnji posnetki vseh mogočih živalih v različnih ekosistemih navdušujejo ljubitelje živali po vsem svetu. Foto: TV Slovenija

Nori zabaviščni park (10 epizod):

Nočem odrasti, Zdaj si naš, Sprijazni se, Spominjaj se me, Za vedno skupaj, Noč čarovnic, Prijatelji in njihova čustva, Ime mi je, Ostani, Ogledala.

Mladinska avstralska serija govori o Chesterju, ki je ujet v zrcalnem labirintu, kjer vedno znova podoživlja zadnje srečanje z Mapplethorpom, zaradi česar se utrdi njegovo prepričanje, da je res on zakrivil njegovo smrt. Za njim v zabaviščni park pride zaskrbljena Violetta in Remus v podobi Chesterja in tudi njo zvabi v labirint. Foto: TV Slovenija