Riževa polja, kjer raste riž, ki ga lahko uporabimo v kuhinji in pripravimo na primer rižoto, morajo biti večino rastne sezone poplavljena. Za to so potrebni posebni namakalni sistemi, ki zagotavljajo konstantno zalivanje. Hkrati pa je potrebna visoka raven podtalnice ali neposreden vir vode, kot so reke. V Sloveniji teh pogojev za obsežno poplavljanje ni, saj bi bila priprava takih polj zahteven in drag postopek. Foto: PixabayRiž potrebuje dolgo rastno sezono z visokimi temperaturami med 20 in 30 Stopinj Celzija. V Sloveniji so poletja prekratka in temperature niso dovolj visoke za doseganje dobrih pogojev za rast riža. Riž ima rad toplo in vlažno podnebje, ki je značilno za tropske in subtropske regije. Tukaj vidimo značilna riževa polja, ki so v obliki teras in v katerih stoji voda. Foto: Ksenja Tratnik/MMCRiž uspeva v posebnih tleh, ki dobro zadržujejo vodo, kot so ilovnata ali glinena tla, ki omogočajo poplavljanje brez hitrega odtekanja vode. Tukaj vidimo, kako riž pobirajo iz riževih polj. Foto: Reuters