V naši navadi je, da krompir, preden iz njega pripravimo določeno jed, olupimo. Zakaj je temu tako? Je olupek resnično neužiten ali je to le stvar navade in z lupljenjem mečemo stran pomembne hranljive snovi?
Za veliko jedi iz krompirja odstranimo olupke, a žal s tem odstranimo tudi največ vlaknin in vitaminov ter mineralov, na prvem mestu železa in kalija. Bolje, kot olupiti, ga je zato priporočljivo zgolj dobro oprati. Foto: PixabayKo je krompir še mlad in se šele prične debeliti, ga morda ne olupimo, saj je lupina še zelo tanka, kasneje pa. A to je, če pogledamo hranljive snovi, le navada, ki krompir kot jed osiromaši. Foto: PixabayČe je lupina nagubana ali kakor koli poškodovana na določenem delu, jo je priporočljivo odstraniti, sicer pa je krompir veliko bolj zdrav, če ga spečemo ali skuhamo z olupkom vred. Foto: Pixabay