Sadež se imenuje durian in je užitno sadje več drevesnih vrst iz rodu Durio. Obstaja 30 priznanih vrst Durio, od katerih jih najmanj devet daje užitno sadje.

Durian je okrogel sadež s kratkimi močnimi bodicami, zaradi katerih ga je težko držati v roki, še težje pa odpreti. Lupina je zelene do rumenozelene barve, notranjost pa je rumena (včasih bela, včasih močno oranžna). Ti krhlji so večinoma precej mehki (včasih trdi, včasih skoraj tekoči) in imajo močan in omamen sladkast okus (nekateri bolj, nekateri manj). Je pa vse to odvisno od sorte. Načeloma velja, da so boljši v Maleziji in slabši na Tajskem. Foto: Pixabay

Največja posebnost: upsssssss, kako smrdi!
Durian naj bi bil tako "smrdeč", da je prepovedan v nekaterih hotelih in na javnih prevozih.

V notranjosti vas čaka takšna sredica - izjemno okusna, ko se malce "razkadi vonj". Foto: Pixabay
Najpogostejša sorta izgleda tako. Odpreti ga je potrebno z nožem. Foto: Pixabay