Morda niste vedeli, a adrenalin je v bistvu hormon in živčni prenašalec, ki ga izloča nadledvična žleza. Sprošča se iz sredice nadledvične žleze in posreduje pri pretvorbi glikogena v glukozo.

Ni torej le posebno občutje pri določenih doživljajih in dogodkih, ampak je iz vidika človeškega telesa veliko več kot to.

Adrenalin je naravni hormon, ki se v telesu sprosti, ko nas je nekoliko strah. Včasih se to zgodi nepričakovano, včasih pa adrenalin določeni športniki ali ljubitelji aktivnega življenja izzovejo sami, ko gredo na določene lokacije, ki vzbuja nekoliko strahu. Takšen primer vidimo na tej fotografiji (gledamo dobesedno v prepad, saj so tla iz prozornega stekla). Foto: Pixabay

Adrenalin se sprosti, ko se na primer prestrašimo, ko se zgodi kakšna nepričakovana situacija, ko moramo hitro odreagirati (na primer se polije voda ali vname ogenj, ko izvemo kakšno neprijetno ali pa tudi zelo veselo novico). Skratka vedno, ko je prisoten določen strah, nepričakovanost, presenečenje.

Nekateri ekstremni športniki (profesionalni ali rekreativni) prav ne morejo živeti brez adrenalina. Predstavlja jim bolj strastno živlejnje, polno zanimivih dogodivščin. Foto: Pixabay

Sprošča pa se tudi pri športu, še posebej pri kakšnih bolj ekstremnih športih (na primer padalstvu, kajtanju, v zabaviščnih parkih, na vlakcih groze in mnogih drugih športih, ki so nekoliko nevarni).