Salmonela je rod bakterij, ki povzroči črevesne težave. Največkrat se lahko okužimo, če uživamo z bakterijo okužena sveža jajca ali sveže meso (na primer ne dovolj pečeno meso ali priljubljen namaz iz svežega mesa - biftek).
Jajca in mesni izdelki morajo biti vedno shranjeni v hladilniku, da ne pride do pokvarjenih sestavin. Foto: Dobro jutro
Hrana s katero se okužimo najpogosteje in v telo vnesemo salmonelo:
Surovo ali premalo kuhano meso (zlasti perutnina)
Surova jajca in izdelki iz surovih jajc
Mleko in mlečni izdelki, ki niso pasterizirani
Onesnažena zelenjava in sadje
Nepasterizirani sokovi
Če se okužimo z bakterijami, ki povzročajo črevesne bolezni in mrzlico, nam je izjemno slabo, lahko dobimo tudi visoko temperaturo in drisko. Oblivajo nas tudi vročinski ter mrzli vali. Foto: PixabayZelo priljubljena sladica tiramisu vsebuje v kremi surova jajca in je zaradi tega na zelo velikem udaru, da se krema pokvari in se lahko okužimo s salmonelo. Foto: Pixabay