Zagotovo ste že kdaj pokusili ali vsaj videli ribo, ki ima značilno rožnatooranžno barve meso. Je zelo cenjena, lahko se uživa surova ali pečena oziroma dimljena. Gre za pravo specialiteto. Govorimo seveda o lososu.
Ko je postrežen na krožniku, ga ne morete zgrešiti. Med ribami je namreč prepoznaven po rožnatooranžni barvi. Foto: Pixabay
Gre za ribo, ki vsebuje veliko vitaminov (vitamin A, C, D, E, B-12), tudi magnezij, kalij in tako kot druge ribe, nujno potrebne omega 3 maščobe. Od hranljivih snovi so na prvem mestu seveda beljakovine, zato si ga velja privoščiti po športni aktivnosti oziroma gibanju.
Na prvi pogled losos ni videti nič posebnega. Ko popolnoma odrasejo, jih najlaže prepoznamo po črnih pikah nad bočno črto, medtem ko repna plavut običajno ostane brez pik. Foto: PixabayDanes večina vsega lososa, ki pristane na naših krožnikih, gojijo. V jadranskem morju ga ni, tako da ves losos, ki ga kupimo v Sloveniji, pripotuje iz drugih držav. To pomeni, da tudi, če je svež, je bil že zamrznjen. Foto: PixabayKombiniramo ga najpogosteje z različno zelenjavo in žitaricami. Tukaj ga vidimo s testeninami. Lahko ga pripravite tudi v solati, spečete na žaru ali v pečici. Odlično se poda s smetano za kuhanje in zraven vse zelenjave. Lahko ga kupite zamrznjenega, dimljenega ali odtajanega (prodajajo ga kot svežega). Lahko pa tudi v pločevinki. Foto: PixabayLosos je tudi riba, ki jo uživamo surovo. Je redno v japonski hrani suši - v alge zvit riž z zelenjavo in ribami. Foto: Pixabay