Zima je čas za kislo zelje, ki spada med zelo zdravo hrano. Nastane tako, da sveže zelje naribamo, mu dodamo sol in še kakšno začimbo in dobro potlačimo, da je med plastmi čim manj zraka. Na ta način se zelje naravno skisa.
Kislo zelje je izjemno zdrava hrana, predvsem zaradi svojega načina priprave in bogate hranilne sestave. Gre za fermentirano (skisano) zelje, ki je naravno konzervirano z mlečnokislinsko fermentacijo. Foto: PixabayKislo zelje je zdravo, ker uravnava črevesno floro in izboljša prebavo ter okrepi imunski sistem. Zraven tega preprečuje črevesne težave, kot so zaprtje, driska ali napihnjenost. Foto: PixabayNajbolje ga je jesti svežega brez kuhanja. Čeprav pri nas obstaja veliko jedi iz kuhanega zelja, na primer segedinar, jota, praženo kislo zelje z dodatkom rdeče paprike, juha iz kislega zelja in podobno. Foto: Pixabay