Bučno olje je v Sloveniji zelo poznano, saj ga največkrat uporabljamo kot preliv za zeleno ali kakšno drugo solato. Prepoznamo ga po svoji temni rjavozeleni barvi, saj so tudi bučna semena, iz katerih pridobivamo to olje, takšne barve.
Bučno olje je bogato z zdravimi maščobami. Kljub temu se ga v prehrani uporablja le kot dodatek in v majhnih količinah. Tukaj vidimo bučno olje kot preliv na bučni juhi. Foto: PixabayBučno olje pridobivamo iz bučnih semen. Le-ta se zmeljejo in nato stisnejo. Ko bučnice, kakor pravimo bučnim semenom, zmeljemo, prido do izraza nekoliko zelenkasta barva. Foto: PixabayBučno olje vsebuje pomembne minerale, kot so magnezij, kalcij, železo in cink, ki so bistveni za različne telesne funkcije, vključno z zdravjem kosti, imunskim sistemom in presnovo. Velikokrat ga uporabljamo tudi v kombinaciji s skuto in pri namazih. Foto: Pixabay