Oreh spada med oreščke, ki je v Sloveniji in tudi po svetu, izjemno iskan. Sam plod raste v zelo trdi lupini, ki je ne moremo streti s prostimi rokami, ampak potrebujemo kladivo ali kakšen drug pripomoček.
Ko se dokopljemo do ploda, vidimo, da je sestavljen iz dveh polovic. Mnogi tudi menijo, da je po obliki podoben videzu človeških možganov. Foto: PixabayTukaj vidimo, kako oreh raste na ogromnem listnatem drevesu. Kot vidimo je to zelen plod, kot pri mnogem drugem sadju, a ko ta plod dozoreva, postaja lupina vse trša in trša, pa tudi obarva se rjavo. Ko dozori, orehov trdi plod, pade sam iz drevesa. Foto: PixabayKo slišimo oreh, seveda najprej pomislimo na orehovo potico, ki je najbolj prepoznavna slovenska tradicionalna sladica. Orehov plod se zmelje in iz njega pripravi nadev, ki se namaže na testo ter seveda speče. Orehova potica je najbolj značilna sladica v času božiča, velike noči in novega leta. Foto: BoBo