Ste že kdaj razmišljali, zakaj so naši zobje pravzaprav tako zelo trdi? Velikokrat namreč ugniznemo v kaj res trdega, pa vseeno zdržijo, kajne? Lahko sicer počijo ali se odkrušijo, to je res, a za to mora biti prisotna res zelo velika sila.
Snov, ki daje zobem tako zelo veliko trdoto, se imenuje sklenina. Je najtrša snov v človeškem telesu. Celo trdnejša od kosti. Foto: PixabaySeveda se pa tudi sklenina lahko zlomi oziroma poči. Žal se to velikokrat zgodi ob kakšnih padcih in nesrečah. Če namreč z zobmi hudo pademo na zelo trdna tla (npr. kemenje ) ali se zaletimo v kaj zelo trdega, sklenina poči. Foto: PixabayŠe ena zanimivost sklenine: če del zoba torej poči in se poškoduje in odlomi, se ne more obnoviti sam. V tem primeru moramo obiskati zobozdravnika, ki k počnemu zobu doda snov, ki je podobna naši sklenini. Foto: Pixabay