Vlaknine so vrsta ogljikovih hidratov, ki jih naše telo ne more prebaviti ali absorbirati. Namesto tega vlaknine potujejo skozi prebavni sistem večinoma neprebavljene. Imajo pa ključno vlogo pri različnih telesnih funkcijah, predvsem pri prebavi.
Vlaknine najdemo skoraj v vsaki hrani rastlinskega izvora. Torej v sadju, zelenjavi, polnozrnatih živilih (oves, ječmen, rjavi riž, polnozrnati kruh), v stročnicah, kot so leča, čičerika, fižol, grah, v oreščkih in semenih (mandlji, semena čija, laneno seme in podobno). Foto: PixabayČe imamo vsak dan na jedilniku zelenjavo, ni strahu, da bi vnesli v telo premalo vlaknin. Ni pa vlaknin v nobeni hrani živalskega izvora, torej v mleku in mlečnih izdelkih ter mesu in mesnih izdelkih. Kdor uživa velike količine živalskih izdelkov in malo rastlinskih, lahko v telo vnese premalo vlaknin. Foto: PixabayTudi v kruhu in kosmičih so vlaknine. Priporočljivo je le, da ne gre za prečiščeno belo moko, temveč polnozrnato. Foto: Pixabay