Ste vedeli, da nekateri ljudje ne smejo jesti jajc, ker lahko povzročijo hude reakcije, če smo nanje alergični? Gre za to, da nekaterim ljudem kombinacija sestavin, ki jih vsebujejo jajce, zelo škodijo.
Jajčni beljak (beli del jajce) je pretežno vodna raztopina beljakovin, ogljikovih hidratov in mineralov, medtem ko ima jajčni rumenjak skoraj 50% suhe snovi, ki jo sestavljajo predvsem maščobe (65%) in beljakovine (33%). Foto: PixabayLjudje, ki so na jajca alergični, jim škodijo predvsem beljakovine, ki jih jajce vsebujejo. Alergija se kaže kot bolečine v trebuhu, driska, slabost, lahko se pojavijo tudi izpuščaji, visoka temperatura in splošno slabo počutje. Foto: PixabayZanimivo pri alergiji na jajce pa je to, da se lahko pojavi in nato čez čas izgine. V času alergije, pa je potrebna velika previdnost, da ne uživamo nobene hrane, ki vsebuje jajce (npr. testenine, peciva in podobno). Foto: Pixabay