Holesterol je voskasta, maščobi podobna snov, ki je v vsaki telesni celici, saj je sestavni del vseh celičnih membran. Je torej nujen, težava nastane le takrat, ko ga je v krvi preveč. To pa izvemo, ko damo vzorec krvi na krvne preiskave.
V krvi imamo dober in slab holesterol. Slabi, škodljivi holesterol se začne kopičiti v žilnih stenah in jih s tem oži. Vzrok je največkrat preveč ocvrte hrane, gaziranih pijač in nasploh uživanje hitre hrane, slanih in sladkih prigrizkov in podobno. Foto: PixabayČe ima nekdo povišan holesterol, je edina rešitev ustrezna, bolj zdrava prehrana, ki naj vsebuje čim manj maščob, sploh pa ne ocvrte hrane. Uživa naj se čim več svežega sadja, zelenjave in na vodi kuhane hrane. Foto: PixabayČe se povišan holesterol ne zdravi, se lahko v žilah kopiči še naprej in lahko pride do zamašitve žil, kar je izredno nevarno. Rešitev je torej bolj zdrav način življenja, predvsem zdrava prehrana, gibanje in dovolj spanja. Foto: Pixabay