Najpogostejši vzrok anemije je pomanjkanje železa v krvi. Ko telo nima dovolj železa, ne more proizvesti dovolj hemoglobina. To se pogosto zgodi zaradi nezadostnega vnosa železa v prehrani, slabe absorpcije železa ali zaradi čezmerne izgube krvi (na primer pri kakšnih poškodbah). Foto: Pixabay
Da imamo pomanjkanje železa ali katere druge snovi v krvi, ugotovijo z odvzemom krvi. V laboratoriju določijo, katere snovi nam morda primanjkuje, nato pa nam zdravnik predpiše ustrezne dodatke in nam da navodila, kako stanje izboljšati. Foto: Pixabay
Če imamo v krvi premalo železa, se to zdravi z ustreznimi zdravili ali prehranskimi dodatki in povečanim vnosom hrane, bogate z železom, kot so meso, ribe, suho sadje, leča, fižol, čičerika, grah, soja, špinača, blitva, ohrovt, brokoli, bučna semena, sezamova semena, indijski oreščki, mandlji, ovseni kosmiči, kvinoja, rjav riž, ječmen, pšenica, temna zelenjava in polnozrnata žita. Foto: Pixabay