Poznate koga, ki je alergičen na gluten ali pa ste morda celo vi med njimi? Kot verjetno že veste, ljudje alergični na gluten ne smejo jesti belega kruha, žemljic in mnogih drugih sladic in pekovskih izdelkov. Poglejmo, kaj ta alergija pomeni!
Gluten je beljakovina, ki se nahaja v žitih in žitnih izdelkih. Sestavljen je iz gluteninov in gliadinov. Ljudem, ki so alergični na to snov, povzroča veliko težav. Foto: BoBoKakšne simptome ima po navadi oseba, ki kaže znake alergije? Po zaužitju glutena se lahko pojavijo: bolečine v predelu prebavil, slabost, oteklost jezika ali obraza in podobno. Reakcija nastopi dokaj hitro. Foto: Dobro jutroTukaj lahko vidimo jedi in tudi žita, ki ne vsebujejo beljakovine gluten. Potrebno je paziti tudi na sledove in pa jedi, ki imajo gluten nekoliko skrit (na primer razne omake, ki so zgoščene z belo moko, peciva, kreme, pudingi, mesne pleskavice iz mesa in drobtin in podobno). Osebe, ki so alergične na gluten morajo ves čas paziti na vse jedi, kjer bi lahko bila skrita moka z glutenom. Foto: Televizija Slovenija