Zapleti s shranjevanjem tkiv in celic

Po propadu Biobanke, pri kateri je več kot 4000 staršev shranilo vzorce popkovnične krvi in tkiva otrok, in nameri podjetja GaiaCell v lasti Gordane Živčec Kalan, da vzorce prevzame in za njihovo hrambo staršem zaračuna visok znesek (plačevati bi morali približno 20 evrov na mesec), je agencija za zdravila odločila, da namero GaiaCella prepreči. Ta mora tako vzorce izročiti drugemu podjetju, torej Celici.

Podjetju Celica je odredila tudi nadomestno shranjevanje pripadajoče dokumentacije.

JAZMP je 18. oktobra podjetju Celica še odredil, da mora vse imetnike, ki so vzorce tkiv in celic shranili pri podjetju Biobanka, obvestiti, da so zagotovili nadomestno shranjevanje vzorcev tkiv in celic ter dokumentacijo Biobanke.

Gordana Živčec Kalan je za TV Slovenija povedala, da si želi material in dokumentacijo izročiti zakonito in pregledno: "Odločbo, ki smo jo prejeli pretekli ponedeljek, smo seveda preučili. Agenciji smo zagotovili, da čim bodo posredovali datum za prevzem, bomo ta prevzem nemudoma izpeljali."

Celica: Podpisali smo pogodbo o hranjenju vzorcev v omejenem obsegu

Celica opozarja, da je odločba neizvršljiva, zato je vložila pritožbo. Iz podjetja so sporočili, da so z Biobanko pred časom podpisali pogodbo o nadomestnem hranjenju vzorcev v omejenem obsegu deset standardnih škatel, kakršna je zmogljivost v podjetju, in ta se do danes ni spremenila.

Odločba JAZMP-ja od Celice zahteva prevzem vseh vzorcev, ki jih je več tisoč, in dokumentacije Biobanke. To pa zelo presega zmogljivost podjetja, je poudaril direktor Celice Robert Zorec.

Predhodno so to že sporočili inšpekcijskemu organu JAZMP-ja in GaiaCellu. Zorec je zapisal, da so v GaiaCellu "po njihovih navedbah vsi vzorci v varni in strokovni hrambi skupaj z dokumentacijo družbe Biobanka". Hkrati so v Celici seznanjeni, da ima GaiaCell ustrezne zmogljivosti in dovoljenja, da varno in strokovno hrani vzorce in dokumentacijo še naprej.

Negotovosti staršev po odločitvi za predajo vzorcev iz propadle Biobanke podjetju Celica še ni konec

Časnik Delo poroča, da sta bili v torek pred zadnji vhod podjetja GaiaCell v Trzinu, kjer sta prej delovala Biobanka in njeno sestrsko podjetje Educell, dostavljeni dve paleti dokumentacije in ena paleta opreme Biobanke.

Lastnici GaiaCella ni znano, za kakšno dokumentacijo gre, dostavilo pa jo je podjetje, ki je skrbelo za shranjevanje dokumentacije, a za to ni prejelo plačila. GaiaCell je o tem obvestil JAZPM, ki je opravil izredni nadzor, dokumente Educella in Biobanke pa so odpeljali kriminalisti.

Biobanka popkovnično kri in tkivo otrok shranjevala zadnjih 16 let

JAZMP je zoper Biobanko sprožil inšpekcijski postopek odvzema dovoljenja za opravljanje dejavnosti preskrbe s tkivi in celicami zaradi suma o neizpolnjevanju pogojev. Poleg tega je sprožil postopek o prepovedi opravljanja dejavnosti preskrbe s človeškimi tkivi in celicami zoper podjetje Educell.

Biobanka, ki je v zadnjih 16 letih shranjevala popkovnično kri in tkivo otrok, je namreč nehala delovati. Skladno z zakonom o kakovosti in varnosti človeških tkiv in celic pa morajo imeti ustanove za tkiva in celice pripravljene sporazume in postopke, ki zagotavljajo, da bodo ob prenehanju dejavnosti shranjena tkiva in celice premeščeni. Biobanka je imela sklenjena sporazuma le s podjetjem Educell in podjetjem Celica, ki ima veljavno dovoljenje agencije za opravljanje dejavnosti, so sporočili z JAZMP-ja.

Podjetje GaiaCell je nekdanja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan ustanovila na začetku leta. Po poročanju portala Necenzurirano je Živčec Kalan prek enega od svojih podjetij Biobanki odobrila 1,7 milijona evrov visoko posojilo in v zavarovanje dobila opremo, ki pa je Biobanka po besedah Živčec Kalan ni odplačevala.

Po propadu Biobanke bo vzorce hranila Celica
Hramba vzorcev propadle Biobanke