RTV Slovenija s svojimi vsebinami za mlade na Kulturnem bazarju 2024

V Štihovi dvorani bo med 15.15 in 16.30 predstavljena radijska igra Proge, ki je nastala v koprodukciji 3. programa Radia Slovenija – programa Ars in gledališča ŠKUC. Radijska igra vsebuje izpovedi petih različnih oseb, ki jim je skupno to, da so bile žrtve spolnega nadlegovanja.

V Štihovi dvorani bo na sporedu radijska igra Proge na temo nasilja, sledila pa ji bo strokovna okrogla miza. Foto: Shutterstock
CELOTEN PROGRAM KULTURNEGA BAZARJA, KI BO 20. 3. 2024
Celoten program Kulturnega bazarja 2024, ki bo potekal v različnih dvoranah Cankarjevega doma, je na voljo na tej povezavi.

V preddverjih Cankarjevega doma pa se bodo na stojnicah predstavljale različne organizacije, društva, inštituti, šole in mnoge druge organizacije, ki so kakor koli povezane s šolo in izobraževanjem ter pegaoškimi vsebinami.

Sledila bo okrogla miza Spregovorimo o nasilju! kjer bodo sodelovali Darja Groznik in Klemen Markovčič, RTV Slovenija; Vlasta Nussdorfer, nekdanja državna tožilka in Varuhinja človekovih pravic RS; Robert Tekavec, vodja za mladoletniško kriminaliteto na upravi Kriminalistične policije; Katja Zabukovec Kerin, predsednica Društva za nenasilno komunikacijo.

Ob koncu pa bo predstavljen projekt Prvič, ki vključuje dokumentarno serijo na TVSLO 2, radijsko oddajo oziroma podkast na Prvem in izobraževalne članke o spolni vzgoji za mlade na
spletni strani za mlade Skit.

Predstavlja deset tem o odraščanju, puberteti, spolnosti in intimnosti ter prepleta izjave mladih z izkušnjami starejših, znanih oseb.

Oddaja Prvič govori o odnosih, spolni identiteti, čustvih, spolnem nasilju in podobnih tematikah, ki so za najstnike zelo pomembni. Foto: Adrian Pregelj

Tematike desetih epizod oddaje in podkasta Prvič (ogledate in prisluhnete jim lahko na Skit/Prvič ali RTV 365
1. Prvič ŠOK – o telesnih spremembah v puberteti z Domnom Valičem 
2. Prvič SPRAŠUJEM – o pogovoru in spolni vzgoji z Maksom Dakskobler jem
3. Prvič SRCOZLOM – o razhodih in razočaranjih s Sašo Vipotnik 
4. Prvič ZATRESKANI – o spolni privlačnosti in zaljubljenosti z Melani Mekicar 
5. Prvič SEM – o spolni identiteti z Lino Akif 
6. Prvič ČUTIM – o čustvih z Borutom Maroltom 
7. Prvič KLIKAM – o pornografiji z Leopoldom I.  
8. NITI Prvič – o spolnem nasilju z Emo Kozin 
9. Prvič RAZMERJE – o partnerstvu s Tino Vrbnjak in Juretom Henigmanom 
10. Prvič z NEKOM – o prvem seksu z Jurijem Zrnecem

Literarno delo Jean-Paul Sartra: Zaprta vrata je v obliki radijske igre zaživelo na 3. programu Radia Slovenija. Ponovno bo na voljo za poslušanje od 26. 3. 2024 na platformi RTV 365 (avtorske pravice so omejene na 30 dni). Foto: Tanja Mojzer
Literatura za maturo 2024 bo tudi na programih Radia Slovenja
Literatura za obvezno branje maturantov 2024 (snov za maturitetni esej) Naslov tematskega sklopa: Ujeti ali svobodni?

Literatura:

Slavko Grum: Dogodek v mestu Gogi
Jean-Paul Sartre:Zaprta vrata
Drago Jančar: Veliki briljantni valček
Tjaša Mislej: Naše skladišče

Predstavitev cikla Arsovo domače branje bo v dvorani M2 med 12.30 in 13.15. Vlado Motnikar in sodelavci Programa Ars bodo predstavili literarne večere na temo maturitetnih esejev, ki jih pripravljajo že od leta 1999, katerim so sledile še oddaje ob srednješolskem domačem branju, vse to pa je združeno v omenjeni cikel.

Oddaje pripravljajo profesorice in profesorji s slovenskih srednjih šol, namenjene so predvsem dijakom, a tudi profesorjem slovenščine in pravzaprav vsem ljubiteljem literature. Svojevrstna izkušnja pa so nekatere oddaje, ki so bile, tudi v sodelovanju z dijaki, v živo uprizorjene na Slovenskem knjižnem sejmu.