Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Kot je poročal novinar TV Slovenija Matej Korošec, ravnateljice pri končnem predlogu optimizacije procesov v mariborskih javnih vrtcih niso sodelovale, dvomijo tudi o višini prihrankov, ki jih gradivo v petih letih ocenjuje do 700 tisoč evrov.

"Vseeno mislim, da je pri teh prihrankih treba razmišljati o tem, da govorimo o živih bitjih. Najprej je treba pogledati blaginjo naših otrok," je za TV Slovenija dejala predsednica skupnosti mariborskih vrtcev, ravnateljica vrtca Pobrežje Branka Šamec.

Na mariborski občini poudarjajo, da vrtci ostajajo samostojni pravni subjekti. Računalniško, pravno in projektno podporo pa bodo po vsej verjetnosti izvajale obstoječe občinske službe, ki bi jih le nekoliko strokovno okrepili.

"Ta tri področja so ravnateljice najbolj izpostavile in predlagale. Videli bomo, ko se bo to izkazalo in bodo pozitivni rezultati, potem bo naslednji korak verjetno lažji," pa je za TV Slovenija pojasnila vodja urada za vzgojo in izobraževanje mariborske občine Brigita Gajser Pliberšek.

Po prvotnem predlogu bi združili tudi računovodske in finančne službe vseh osmih mariborskih vrtcev, vendar so njihova vodstva temu ostro nasprotovala.

Šamec ima tudi nekaj pomislekov pri izvajanju skupnih javnih naročil. "Želimo samo, da nam pomagajo pri pripravi dokumentacije, ne pa da bomo imeli skupna javna naročila za prehrano. Vemo, da dobaviteljev, ki bi imeli toliko enakega artikla na razpolago, ne bo. S tem bodo tudi izpadli lokalni pridelovalci," pa je poudarila za Radio Slovenija.

Združevanje mariborskih vrtcev