Premiera kratkega animiranega filma Muca Copatarica bo v petek, 7. junija, ob 18. uri v Lutkovnem gledališču Maribor. Ker je premiera razprodana, si bo mogoče film tam ogledati tudi v soboto ob 10.30.

V Kinodvoru predpremierno prikazali kratki animirani film Muca Copatarica

Otroci mnogih generacij pri nas pisateljico Elo Peroci (1922–2001) najbolj poznajo prav po pravljici Muca Copatarica, ki je z ilustracijami Ančke Gošnik Godec prvič izšla leta 1957. Do danes je doživela več kot 30 ponatisov, večkrat je zaživela tudi kot lutkovna predstava.

Muca Copatarica, ki je prvič izšla leta 1957, je doživela več kot 30 ponatisov. Foto: Mladinska knjiga

Muca Copatarica – nesporna klasika
Tudi režiser svežega kratkega animiranega filma Rok Predin je odraščal s to pravljico. "Muca Copatarica je nekaj, kar povezuje večino generacij. Tako kot sem jaz odraščal ob njej, zdaj ob tej isti pravljici odraščata tudi moji hčeri. Mislim, da ima tisto nekaj, kar preživi čas in je zaradi tega tudi klasika," je povedal za oddajo Dobro jutro na Televiziji Slovenija.

Ela Peroci je nekoč razložila, da je Muco Copatarico pravzaprav izsilila njena hči Jelka: "Ko sva v vozičku vozili na sprehod mlajšo sestrico, se je Jelka nekega dne uprla in sestrice ni hotela več voziti. Sedla je na cesto in ni hotela naprej. Čez čas pa se je odločila. Šla bom, če mi boš kaj lepega povedala. Začela sem pripovedovati o muci."

Čarobni spoj besedila in likovnosti
Kot je povedal Predin, je za to, da se je lotil animiranega filma, "kriva predvsem Ančka Gošnik Godec s svojimi izjemnimi ilustracijami te knjige, ki so prav tako ponarodele kot pravljica sama. Spoj tega besedila in te Ančkine likovnosti je nekaj čarobnega. Zaradi tega se mi je zmeraj zdelo, da risbice kar kličejo po animaciji, glede česar sem zdaj tudi zelo ponosen in srečen, da sem jih ustvaril."

Muca Copatarica | 2024 | Napovednik

Celotna produkcija filma je trajala slabi dve leti, od tega se je "animiralo kar leto in pol. K sreči imamo zdaj za to na voljo računalnike, stvari tečejo in tudi sam postopek je drugačen. Naša risanka je prepojena z likovno občutljivostjo Ančke Gošnik Godec, ni pa enaka, saj je treba za animirani film to nekoliko spremeniti."

Nagrada za življenjsko delo Riharda Jakopiča 2024 v roke ilustratorke Ančke Gošnik Godec

Z glasom Silve Čušin dodana še ena dimenzija
Muci Copatarici je glas v animiranem filmu posodila igralka Silva Čušin. Predin poudarja, da so "imeli veliko srečo, da je privolila. Hkrati pa v trenutku, ko smo začeli snemati te legendarne besede Muce Copatarice v interpretaciji Silve Čušin, se je tako rekoč prižgala še ena lučka in je stvar dobila še neko lepšo, toplo dimenzijo. Mislim, da je Silva ustvarila krasno in izvrstno interpretacijo te muce, ki jo vsi zelo dobro poznamo."

Režiser filma je hvaležen tudi dedičem Ele Peroci in založbi Mladinska knjiga, pa tudi ilustratorki, ki je "tej muci dala tako lep obraz". Ančka Gošnik Godec je letos prejela nagrado za življenjsko delo Riharda Jakopiča, najvišje nacionalne nagrade za likovno in vizualno umetnost.

Predpremiera na ilustratorkin rojstni dan
Predpremiera animiranega filma bo v sredo, 5. junija, v Kinodvoru v Ljubljani. Ta dan so izbrali, "zato ker je 5. junija rojena Ančka Gošnik Godec", ki bo letos dopolnila že 97 let. "Hoteli smo se pokloniti tej veliki ilustratorki in tudi sami Muci Copatarici," je povedal Predin. Kot omenjeno, bo film nato premiero in še eno projekcijo doživel v petek in soboto v Mariboru. Film bo na redni spored kinematografov po državi prišel jeseni.

Režiser Rok Predin je poskrbel tudi za animacijo in montažo, scenarij je napisal Andrej Predin, avtor glasbe je Daniel Pemberton, oblikovanje zvoka podpisuje Barnaby Templar - Fonic. Film je nastal v produkciji hiše Stara Gara, producent je Miha Černec, izvršna producentka pa Mihaela Trupi. Koproducent je Radiotelevizija Slovenija, film pa sta finančno podprla Slovenski filmski center (SFC) in Mestna občina Maribor.

Prihaja animirani film Muca Copatarica