Ste se že kdaj dotaknili koprive in vas je po koži močno speklo? Kako je to sploh mogoče, da rastlina lahko speče? Kljub temu, da se je neradi dotikamo, pa je koprivin čaj izjemno koristen, saj čisti naše telo. Koprivo pa lahko tudi jemo.
Znanstveni odgovor na vprašanje, zakaj torej kopriva peče: Pekoči občutek je povezan s tem, ker kopriva vsebuje mravljinčno in histaminsko kislino, ki jo ima v svojih laskih. Foto: PixabayNajbolje je, če koprivo naberemo (seveda pri tem uporabimo debele rokavice, da nas ne speče), jo posušimo in nato iz nje skuhamo čaj. Če jo želimo jesti, je najpogostejša jed spasirana kopriva z dodatkom kisle smetane in se pripravi podobno kot špinačna omaka. Foto: PixabayČe bi se ulegli v to "zeleno posteljo", verjemite, da bi se močno spekli. Pri koprivi pečejo prav vsi deli, saj so laski prepredeni po vseh listih, še najbolj pa na spodnji strani. Če bi pa le nežno pobožali koprivo po zgornjem delu lista, pa se morda ne bi spekli. Foto: Pixabay