Ko je postrežen na krožniku, ga ne morete zgrešiti. Med ribami je namreč prepoznaven po rožnatooranžni barvi. Foto: Pixabay

Gre za ribo, ki vsebuje veliko vitaminov (vitamin A, C, D, E, B-12), tudi magnezij, kalij in tako kot druge ribe, nujno potrebne omega 3 maščobe. Od hranljivih snovi so na prvem mestu seveda beljakovine, zato si ga velja privoščiti po športni aktivnosti oziroma gibanju.

Na prvi pogled losos ni videti nič posebnega. Ko popolnoma odrasejo, jih najlaže prepoznamo po črnih pikah nad bočno črto, medtem ko repna plavut običajno ostane brez pik. Foto: Pixabay
Danes večina vsega lososa, ki pristane na naših krožnikih, gojijo. V jadranskem morju ga ni, tako da ves losos, ki ga kupimo v Sloveniji, pripotuje iz drugih držav. To pomeni, da tudi, če je svež, je bil že zamrznjen. Foto: Pixabay
Kombiniramo ga najpogosteje z različno zelenjavo in žitaricami. Tukaj ga vidimo s testeninami. Lahko ga pripravite tudi v solati, spečete na žaru ali v pečici. Odlično se poda s smetano za kuhanje in zraven vse zelenjave. Lahko ga kupite zamrznjenega, dimljenega ali odtajanega (prodajajo ga kot svežega). Lahko pa tudi v pločevinki. Foto: Pixabay
Losos je tudi riba, ki jo uživamo surovo. Je redno v japonski hrani suši - v alge zvit riž z zelenjavo in ribami. Foto: Pixabay