Soja kot rastlina izgleda kot strok fižola ali graha. V posameznem stroku izredno počasi rastejo "kroglice" soje, ki so v kulinariki izredno vsestranske, saj iz njih pridelujemo tako mesne nadomestke, kot namaze, olja, moka, tempeh, brikete, omake, rastlinski sir (tofu) in napitek (sojin napitek oziroma sojino "mleko".

Sojina zrna so največkrat okrogla, podobna grahu oziroma fižolu (odvisno od sorte). Poznamo črno, različne odtenke rjave, rdečo, zeleno in še kakšno sojo. Foto: Pixabay
Iz soje pridelujejo najrazličnejše jedi. Izredno priljubljen je tofu, ki na prvi pogled izgleda kot sir. Uživajo ga predvsem tisti, ki ne marajo mlečnih izdelkov. Sicer pa iz soje nastajajo tudi izvrstni namazi in celo nadomestki mesa. Foto: Pixabay
Soja, ki še raste. Gre za stročnico, ki ima stroke podobne kot fižol. Njena posebnost je ta, da od sajenja do zrelega pridelka potrebuje izredno veliko časa (okrog štiri mesece). Foto: Pixabay